Politică

Aderarea la Schengen în schimbul preluării unei „cote” de migranți. „România NU este obligată să primească migranții Austriei!”

România nu va fi obligată să primească migranții Austriei pentru a intra în spațiul Schengen, ci doar a cetățenilor extracomunitari care au tranzitat spațiul românesc pentru a ajunge în UE.

Acces spațiul Schengen/Foto: depositphotos.com Acces spațiul Schengen/Foto: depositphotos.com

 

Una dintre condițiile impuse de Viena pentru pentru intrarea României în spațiul Schengen prevede asumarea responsabilității pentru migranții care au sosit ilegal în spațiul comunitar, prin teritoriul românesc. Însă țara noastră nu va prelua migranții Austriei.


 

 


„Discursul care vehiculează în spațiul public că România este obligată să primească migranții Austriei este total FALS! 

Din păcate, multe persoane (citite) nu au înțeles că orice stat membru al spațiului Schengen este obligat să întoarcă migranții care au tranzitat ilegal spațiul comunitar în statul prin care aceștia au pătruns inițial în sfera Uniunii Europene, chiar dacă acesta este doar țară de tranzit, fie că vorbim de România sau orice alt stat membru”, a notat europarlamentarul clujean Daniel Buda pe pagina sa de Facebook


Aspectele privind reglementarea cererilor de azil sunt stabilite prin Regulamentul Dublin II, adoptat prima dată în 1990.

Interferențele Rusiei pentru slăbirea Uniunii Europene

Migranții vin în Uniunea Europeană pentru diverse motive, principalul fiind economic. În această situație, prin utilizarea unor mecanisme clare, se stabilește punctul de intrare în spațiul Schengen, deci ei trebuie întorși înapoi pentru expatrierea acestora în statele de proveniență. 


Tema preluării „cotelor” de migranți reprezintă una dintre metodele Moscovei de destabilizarea a Uniunii Europene, potrivit avertismentului lansat de eurodeputatul Daniel Buda. 

„Știm bine că fenomenul fake news ia amploare în perioada campaniilor electorale și subliniez aici interferențele lui Putin pentru slăbirea blocului comunitar. 


CITEȘTE ȘI: 
Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România. Frontierele terestre ale spațiului Schengen rămân închise

Responsabilitatea României este crucială în apărarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și spațiului Schengen. Apartenența la blocul comunitar vine cu drepturile și obligațiile ca mai departe să fim furnizori de securitate și stabilitate în regiune!”, a notat Daniel Buda. 

Condițiile Vienei pentru intrarea României în spațiul Schengen

Austria a acceptat ridicarea granițelor aeriene în ceea ce privește spațiul Schengen, dar și-a nuanțat poziția, solicitând României îndplinirea unui set de condiții preliminare.

Viena pune trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, astfel încât granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.

-Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene.
-Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
-Asumarea responsabilității pentru migranții care au sosit ilegal în Austria, prin teriotoriul românesc. 

Și Bulgaria a anunțat că în urma înţelegerii cu Austria cu privire la aderarea la Air Schengen, nu a acceptat în privinţa migranţilor nicio condiţie suplimentară faţă de cele prevăzute în Regulamentul Dublin, care stabileşte că prima ţară prin care un migrant intră în UE este responsabilă cu tratarea cererii sale de azil.

La 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a anunţat admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime începând din martie 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România pledează pentru un termen clar, în 2024, pentru aderarea completă la spațiul Schengen

Condițiile Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen. „Dacă sunt îndeplinite, suntem de acord”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter