Politică

Consilier județean validat, deși asupra lui planează suspiciunea de fals

Andrei Maxim a fost învestit miercuri în funcția de consilier județean, după demisia lui Călin Ovidiu Cosma. Calitatea sa de membru al PMP Cluj este însă contestată.

Consilier județean validat, deși asupra lui planează suspiciunea de fals. FOTO: Facebook/ Andrei Maxim Consilier județean validat, deși asupra lui planează suspiciunea de fals. FOTO: Facebook/ Andrei Maxim

 

 


Andrei Maxim a depus jurământul în cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj de miercuri, 20 decembrie, mandatul său fiind validat de Curtea de Apel Cluj luni, 18 decembrie. Asupra sa planează însă suspiciunea de fals.

 


Calitatea lui de membru PMP la data depunerii cererii de validare este contestată de conducerea clujeană a partidului. Cu toate acestea, el a depus în fața instanței adeverințe că ar fi membru de partid, semnătura de președinte al filialei aparținând tot lui. 

Vasile-Cristian Lungu, cu care Andrei Maxim și-a disputat în ultima vreme șefia filialei județene a PMP Cluj, îl acuză de uz de fals.


„Luni, 18 decembrie 2023, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au trimis spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca o sesizare penală prin care procurorii sunt informați cu privire la două infracțiunii care ar fi avut loc tocmai în sala de judecată a Curții de Apel Cluj, în cadrul ședinței de la ora 9:00. Cauza pe rol era validarea unui consilier județean supleant, Maxim Andrei, care susținea că validarea trebuie făcută, de vreme ce îndeplinește toate condițiile, inclusiv condiția de a fi membru al partidului pe lista căruia a fost ales în 2020, în acest caz Partidul Mișcarea Populară”, a transmis Vasile-Cristian Lungu.

Sentință de excludere din partid

Vasile Lungu arată că Andrei Maxim și-a pierdut calitatea de membru PMP, în acest sens existând o sentință pronunțată de Tribunalul Cluj (în dosarul nr. 3909/117/2023), care însă nu este definitivă.


„Conform cerințelor Codului administrativ calitatea de membru al partidului se confirmă în scris de «conducerea acestuia». Problema a survenit în momentul în care, pentru a dovedi instanței că este încă membru al PMP, deși fusese exclus din partid, Maxim Andrei a prezentat o adeverință în fața Curții de Apel Cluj, adeverință semnată chiar de el și pe care a semnat-o în calitate de președinte al PMP Cluj. 

Asta deși, în dosarul nr. 3909/117/2023, instanța Tribunalului Cluj i-a anulat presupusa calitatea de președinte al PMP Cluj. Sentința din dosarul nr. 3909/117/2023 pronunțată de Tribunalul Cluj şi prin care Maxim Andrei și-a pierdut această calitate, deși nu este definitivă, are autoritate de lucru judecat provizorie. Cu alte cuvinte, la data semnării de Maxim Andrei, 18.12.2023, a adresei prezentate în fața Curții de Apel, el nu avea calitatea de președinte al PMP Cluj și, în consecință, nu reprezenta «conducerea partidului» pentru a-și putea valida propria calitate de membru PMP”, mai arată Lungu.


PMP Cluj a cerut instanței înscrierea în fals a documentelor

Conducerea PMP Cluj a cerut instanței înscrierea în fals a documentelor, iar judecătorii Curții de Apel au trimis sesizarea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj. 

„Prezent la termenul de luni, avocatul Partidul Mișcarea Populară și Partidul Mișcarea Populară Filiala Cluj cu privire la cele două înscrisuri depuse în fals de Maxim Andrei, respectiv cu privire la înscrisul semnat de doamna Boca Ioana Liana Aurora și cel semnat de Maxim Andrei pentru sine, a cerut înscrierea în fals întrucât avea dovezi clare că Boca Ioana-Liana-Aurora este membru PSD și, în consecință, nu putea să semneze nici un fel de act pentru PMP. 

Pentru a fi siguri că nu sesizează procurorii fără o bază legală, magistrații Curții de Apel Cluj l-au întrebat pe intimatul Maxim Andrei dacă înțelege foarte bine și clar să se folosească de ambele înscrisuri depuse la dosar. Deși ar fi ezitat la început și probabil mânat de setea de a fi consilier județean cu orice preț, acesta a afirmat că se folosește de ambele înscrisuri în fața Curții de Apel Cluj. 

Astfel, instanța, în temeiul art. 305 C.pr.civ., a redactat un proces verbal iar înscrisul cu privire la care s-a făcut înscrierea în fals, prin care se adeverește că Maxim Andrei figurează în baza de date a Partidului Mișcarea Populară filiala Cluj, emis la data de 18.12.2023 semnată de secretar general PMP Boca Ioana Liana Aurora, a fost trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, mai explică Lungu. 

CA Cluj: Maxim rămâne membru până la hotărârea definitivă

Curtea de Apel Cluj susține, în decizia pronunțată luni, 18 decembrie, că încetarea calităţii de membru al partidului, chiar dacă este litigioasă, se produce doar la momentul hotărârii judecătoreşti definitive. Astfel, persoana în cauză trebuie considerată ca membru de partid până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei judecătoreşti, iar până atunci i se cuvin toate drepturile care decurg din această calitate, cum este şi cea de a fi validată de pe lista de supleanţi ca membru al respectivului partid.

Până la solutionarea acestor aspecte, Andrei Maxim se bucură de prezumția de nevinovăție, dar există, moral, suspiciunea de a fi comis un fals. Ceea ce este foarte grav când vine vorba despre un politician care trebuie să fie un reper (și) de moralitate.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Președintele PMP Cluj, Cristian Lungu, despre tensiunile create în ultima perioadă: „Pentru a face rău imaginii partidului a numit niște nemulțumiți”

Ultimele Stiri
abonare newsletter