Politică

Alocările pentru partide, majorate în anul electoral 2024. EFOR: „Tăiați din subvențiile pentru partidele politice”.

Subvențiile plătite partidelor prin Autoritatea Electorală Permanentă în anul 2024 vor fi majorate cu 50% față de anul 2023. Expert Forum solicită partidelor politice de la guvernare să scadă semnificativ sumele.

Alocările pentru partide, majorate în anul electoral 2024. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Alocările pentru partide, majorate în anul electoral 2024. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

 

 


Expert Forum (EFOR) solicită partidelor politice de la guvernare să scadă semnificativ sumele alocate pentru subvențiile în anul 2024. Potrivit proiectului publicat, miercuri, de ministerul de Finanțe, contribuabilii vor plăti 313,4 milioane de lei către un oligopol de formațiuni politice care au reprezentare în Parlament și/sau în Parlamentul European.

 


Think tank-ul arată că ar fi vorba despre o sumă record acordată din bugetul de stat partidelor, în contextul în care, pe celelalte capitole bugetare cuvântul de ordine este „austeritate”.

„Conform proiectului de buget pus în dezbatere publică miercuri, în 2024, bugetul Autorității Electorale Permanente ar putea include 314 milioane de lei pentru subvenții, deși pe celelalte capitole bugetare cuvântul de ordine este «austeritate». Banii s-ar împărți între cinci partide. Este pe departe cea mai mare valoare alocată vreodată, recordul de până acum fiind de 258 de milioane de lei – și acesta fiind la rândul său criticat în numeroase rânduri de societatea civilă, inclusiv de Expert Forum. Practic, valoarea crește cu aproape 60-70 de milioane peste cea din anii electorali trecuți. Ne-am fi așteptat ca în urma numeroaselor presiuni publice de a reduce fondurile și de a crește transparența, partidele politice și AEP să decidă scăderea bugetului, nu să îl crească din nou”, arată cei de la Expert Forum.


Mai mult, partidele care nu folosesc bani publici în campanie și trec de pragul de 3% din voturi pot primi și rambursarea cheltuielilor, în anumite condiții.

„În 2020, doar la parlamentare s-au rambursat 145 de milioane de lei, comparativ cu 42 de milioane în 2016. Mai mult, utilizarea aproape exclusivă a subvențiilor în campanie limitează semnificativ orice contribuție privată, iar partidele politice devin entități susținute exclusiv de către stat, contrar bunelor practici internaționale”, mai atrage atenția EFOR.


„O alocare mult prea mare”

ONG-ul mai arată că partidele din România primesc deja mai mulți bani pe cap de locuitor (aproape 3 euro) în comparație chiar cu state vestice unde nivelul de trai este mai ridicat.

„Considerăm că o alocare de 314 de milioane este mult prea mare, în condițiile în care partidele politice primeau deja mulți bani pe cap de locuitor (aproape 3 euro) în comparație chiar cu state vestice unde nivelul de trai este mai ridicat. În plus, se cheltuie în mare parte și netransparent. Doar în primele nouă luni ale anului partidele au cheltuit peste jumătate din bani, adică 88 de milioane de lei, fără niciun fel de transparență și fără a marca materialele de promovare politică (mai ales promovarea prin presă), în lipsa oricăror prevederi legale care să le oblige să marcheze aceste produse ca atare. Acest tip de comportament afectează deja dreptul publicului la informare corectă, libertatea presei și competiția politică și electorală. Creșterea sumelor alocate pentru partide nu poate decât să înrăutățească situația și să confere și mai multă putere unui număr foarte mic de partide - cartelizând oferta politică și limitând serios șansele unui partid nou să intre pe scenă. Reamintim și faptul că liderii PSD și PNL nu au publicat contractele pentru promovare, deși au promis acest lucru în numeroase rânduri”, susțin reprezentanții Expert Forum. 


Ei mai atrag atenția că, în timp ce, pe fondul deficitului bugetar, guvernul a impus o serie de măsuri de austeritate, banii nu par a fi o problemă când vine vorba de ajutorul pentru partide: „Pe de altă parte, pe fondul deficitului bugetar, guvernul a impus o serie de măsuri de austeritate. Dacă banii publici nu sunt suficienți pentru investiții sau alte cheltuieli destinate comunității și interesului public, de unde putem crește alocările pentru finanțarea partidelor politice?”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sumă astronomică plătită de la buget către partide în anul electoral 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter