Politică

Corina Creţu: PE a adoptat Raportul privind sănătatea mintală; 150 milioane de cetăţeni UE au astfel de probleme

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că plenul Parlamentului European (PE), reunit la Strasbourg, a adoptat Raportul privind sănătatea mintală, care urmăreşte să creeze schimbări pozitive în vieţile a circa 150 de milioane de cetăţeni europeni cu astfel de afecţiuni.

Cifre alarmante în privința sănătății mintale, în Europa  Foto: depositphotos.com Cifre alarmante în privința sănătății mintale, în Europa Foto: depositphotos.com

 

„Statisticile arată că afecţiunile mintale afectează peste 150 de milioane de cetăţeni europeni şi se datorează în principal izolării din pandemie şi a condiţiilor socio-economice. Raportul subliniază importanţa promovării sănătăţii mintale, prevenirea afecţiunilor de sănătate mintală şi asigurarea accesibilităţii în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie, tratamentul şi integrarea tuturor persoanelor intr-o abordare care să includă în toate politicile aspectele de sănătate mintală. Aceste măsuri sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetăţenilor europeni. Concret, diagnosticarea timpurie şi accesul la tratamentul potrivit în cazul depresiei sau al oricărei tulburări psihice sunt esenţiale pentru a reduce rata sinuciderilor. Raportul arată ca în ultima perioadă mulţi tineri din Uniunea Europeană au fost extrem de afectaţi şi o mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii”, a afirmat Corina Creţu, potrivit Agerpres.


În context, europarlamentarul şi-a exprimat regretul pentru gestul celor două fete din judeţul Hunedoara, care au ales calea sinuciderii, adăugând că Raportul adoptat de PE arată că autorităţile naţionale trebuie să acţioneze rapid deoarece sănătatea mintală afectează din ce în ce mai grav grupurile vulnerabile ale societăţii.


Corina Creţu a subliniat că prin acest Raport se solicită o strategie europeană cu obiective clare şi bine definite în domeniul sănătăţii mintale, o finanţare specifică şi adecvată, precum şi instituirea unui an european al sănătăţii mintale.


Europarlamentarul a precizat că România se află pe locul 58 în lume în ceea ce priveşte rata de suicid şi pe locul 126 în ceea ce priveşte depresia.


Foto: depositphotos.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter