Politică

Primăria caută experţi pentru lansarea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/02/primaria-cluj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană ar putea aduce municipiului Cluj-Napoca foarte multe beneficii, pe lângă sume mari de bani şi un număr crescut de turişti, a explicat Hanns-Dietrich Schmidt, care a fost coordonatorul proiectului de Capitală Culturală Europenă a regiunii Essen-Ruhr în anul 2010.</p>

Asociaţia „Cluj-Napoca Capitală Culturală în 2020” a demarat o serie de întâlniri cu experţi europeni în proiecte de Capitală culturală europeană, în încercarea de a aduna cât mai multe informaţii din experienţa altor oraşe care au trecut prin acest proces.

„Candidatura municipiului Cluj-Napoca este o opţiune foarte interesantă şi cu foarte mult potenţial. Să devii Capitală Culturală Europeană este un dar din Rai şi un succes care va schimba oraşul definitiv. Acesta este un proiect al întregului oraş nu numai al clasei politice sau administrative, ci a fiecărui clujean în parte”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Hanns-Dietrich Schmidt.

El a explicat că oamenii înţeleg în mod greşit, atunci când oraşul lor candidează pentru titlul de capitală culturală europeană, că trebuie să îşi scoată în evidenţă obiectele de patrimoniu.

Schmidt consideră că nu enumerarea unor evenimente şi clădiri care au legătură cu cultura sunt adevărata cale pentru câştigarea titlului şi scoaterea în evidenţă a importanţei acelui oraş în contextul european.

Deviza Ruhr 2010 Kulturhaupstadt a fost „Schimbare graţie culturii” şi au fost abordate trei mari categorii: urbanism, identitate şi integrare.

Programul regiunii Ruhr a atras un public de peste 10 milioane de persoane şi a cuprins peste 5.500 de manifestări culturale.

„Vizita domnului Schmidt reprezintă un prim pas în colaborarea municipiului nostru cu regiunea Ruhr. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe subiecte printre care dezbaterea proiectului de Capitala Culturală Europeană care are loc în prezent în Comisia Europeană, informaţii în ceea ce priveşte stadiile de pregătire dar şi perspectivele după anul 2020. Domnul Schmidt a fost de acord ca pe viitor să aibă o întâlnire cu toţi membrii Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană şi să dezvolte aceste subiecte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

Pentru prima dată în istoria capitalelor culturale europene, o întreagă zona geografică a preluat din ianuarie 2010 titlul de Capitală Culturală Europeană: este vorba despre Regiunea Ruhr, care are 53 de oraşe.

 

abonare newsletter