Politică

Planul pentru combaterea cancerului. Emanuel Ungureanu: „Rafila minte. Ferească Dumnezeu să ai cancer în România”

Guvernul a adoptat, joi, normele la Planul pentru combaterea cancerului, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Pacienții cu cancer stau la cozi imense la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca în timpul pandemiei. Foto: arhivă Facebook Emanuel Ungureanu Pacienții cu cancer stau la cozi imense la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca în timpul pandemiei. Foto: arhivă Facebook Emanuel Ungureanu

 

Guvernul a aprobat, joi, două acte normative privind implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Deputatul Emanuel Ungureanu spune, în schimb, că Rafila „minte”.


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că Planul de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care să aprobe astăzi normele şi de mâine lucrurile să se schimbe spre perfecţiune, ci este un plan care durează 5 ani. 

„S-a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care a deblocat banii, ca să ne înţelegem, şi permite finanţarea unor activităţi care deja erau prevăzute în contractul cadru”, a precizat Rafila, după şedinţa de Guvern.


El a menţionat că sunt mai multe elemente „aduse practic la zi” şi „devin operaţionale multe dintre normele planului naţional de control al cancerului”.

„E vorba de testările gratuite extinse, un pachet de testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului. Operaţionalizarea banilor despre care vă spuneam că este deja la Casa Naţională de Asigurări Sănătate pentru testarea genetică şi aţi văzut care sunt tipurile de pacienţi oncologici care beneficiază de acest tip de testare şi implicit de tratamentul personalizat. Decontarea serviciilor de radioterapie avansată este o astfel de metodă, care protejează, dacă vreţi, pacientul oncologic şi oferă un beneficiu terapeutic superior (…) Deci practic şi românii vor avea acces la medicamente inovative, mult mai repede, iar pacienţii oncologici vor fi principalii beneficiari", a explicat Rafila.


Rafila a menţionat că elemente deosebit de importante sunt legate de programele de screening pentru principalele patologii oncologice care beneficiază de o astfel de politică de sănătate.

„E vorba despre col uterin şi cancerul mamar, le cunoaşte toată lumea, în plus, cancerul rectal, cel bronhopulmonar şi de prostată, dezvoltarea Registrului naţional de cancer. În momentul de faţă nu avem un astfel de registru ca să putem să ne adaptăm politicile de sănătate. Există practic un singur registru funcţional la Cluj, un registru regional”, a adăugat ministrul.


El a spus şi că o măsură mult aşteptată este acordarea de servicii psihologice pentru pacienţii oncologici.

Emanuel Ungureanu: „Rafila minte”

Deputatul Emanuel Ungureanu susține că ministrul Sănătății, Alexandru Rafil, minte când declară că a făcut normele la Legea pentru combaterea cancerului.


„Rafila minte și astăzi. Ferească Dumnezeu să ai cancer în România lui Rafila și Ciolacu! Rafila minte că a făcut norme la Legea pentru Combaterea Cancerului. După mai multe fraze cu...«vom face», într-un viitor nesigur, Rafila a spus clar, citez: «Nu am putut operaționaliza planul de combatere a cancerului din motive financiare». E clar, pacienții cu cancer sunt condamnați la moarte pentru că Guvernul Ciolacu nu are bani pentru bolnavii de cancer. Voi demonta minciunile lui Rafila într-o conferință de presă alături de pacienți afectați de cancer! Veți vedea ce sume trebuie să cheltuiască pacienții cu cancer din propriul buzunar pentru a supraviețui!”, a spus Ungureanu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul USR Emanuel Ungureanu își ia rămas bun de la Andrei după ce acesta a pierdut lupta cu boala: „Drum lin spre stele, Andrei!”

„Meciul” dintre Emanuel Ungureanu și Alexandru Rafila a ajuns la alt nivel. Deputatul a depus plângere la DNA împotriva ministrului Sănătății

Emanuel Ungureanu în fața Clinicii „Dominic Stanca”: „Domnule Rafila, acesta este un coteț, poate fi o pușcărie”. VIDEO

abonare newsletter