Politică

Opoziţia „doarme“ chiar şi atunci când nu este în grevă

<p /><img src="documente/stories/2012/02_februarie/23/antonescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fără să fi fost „în grevă”, în sesiunea septembrie – decembrie 2011, liderul PNL Crin Antonescu a reuşit performanţa de a lipsi de la toate voturile finale din camera superioară a Parlamentului. Ca să îl „trezească din somn“, mai mulţi tineri s-au prezentat ieri, în faţa Parlamentului cu ceasuri deşteptătoare şi cafea.

Fără să fi fost oficial în grevă, liderul PNL Crin Antonescu nu are nicio prezenţă la voturile finale exprimate prin vot electronic în sesiunea septembrie - decembrie 2011, arată ultimul studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Şi sesiunea parlamentară actuală a început cu chiul, mai exact cu „greva de lux“-cum au numit cei de la Putere protestul celor din USL. Pentru aceasta şi mai ales pentru faptul că îşi încasează indemnizaţiile de bază, democrat liberalii i-au taxat pe „chiulangii“ din Opoziţie şi au început o „campanie de informare“. Fluturaşii inscripţionaţi cu mesaje ironice la adresa celor care chiulesc de la servicu au împânzit deja şi oraşul Cluj-Napoca.

Parlamentarii Opoziţiei de la Cluj reprezentaţi pe afişele pe care clujenii le primesc în cutia poştală reacţionează diferit la „acţiunea de informare“ a democrat liberalilor. Fie ameninţă cu judecata, fie se abţin de la comentarii despre o „acţiune de prost gust“.

Opoziţia, absentă din Parlament şi fără să fie în grevă

Fără să fi fost în grevă, liderul PNL Crin Antonescu nu are nicio prezenţă la voturile finale exprimate prin vot electronic în sesiunea septembrie - decembrie 2011, arată un studiu al Institutului de Politici Publice (IPP) privind bilanţul activităţii parlamentare, la Cameră, Victor Hrebenciuc fiind pe ultimele locuri, cu 3% prezenţă. Potrivit calculelor IPP, media de prezenţă a principalelor partide de opoziţie a scăzut cu aproximativ 5-10% în sesiunea recent încheiată. Media de prezenţă a fost de 87% pentru minorităţi, 85,4% pentru independenţi, 82,4% pentru PDL, 75,9% pentru UDMR, dar şi pentru UNPR, 69,9% pentru PNL şi 68,9% pentru PSD.

Opoziţia din Cluj, acuză fluturaşii „mincinoşi“

„În total, parlamentarii de la PSD, PNL şi PC cheltuie din banii statului 1,4 milioane de euro lunar. Atât te costă pe tine, românul de rând, să îi întreţii pe deputaţii şi senatorii care preferă să facă grevă decât să-şi facă treaba în parlament", este unul din mesajele care apar pe afişele împărţite clujenilor.  Doi dintre parlamentarii reprezentaţi pe flyere, Şerban Rădulescu (PC) şi Marius Nicoară (PNL) reacţionează diferit la „acţiunea de informare“ a democrat liberalilor. Nicoară ameninţă cu judecata, iar Rădulescu nu comentează o asemenea „acţiune de prost gust“. „Sunt fapte de prost gust, fiecare trebuie să îşi asume activitatea din Parlament. Eu am fost, în ultima lună la Parlament, am avut interpelări şi întrebări. Cei de la Putere chiulesc, nu sunt în stare să îşi facă cvorum. Şi de ce cheltuie bani pe aceşti fluturaşi, de unde au bani? Nu intenţionez să dau pe nimeni în judecată în acest sens, nici nu ştiu pe cine să dau în judecată, nici nu îmi permit să fac asta, dar oricum, subliniez este de prost gust“, a declarat pentru Monitorul de Cluj, senatorul PC, Şerban Rădulescu. „Noi îi cerem public lui Daniel Buda, preşedinte PDL Cluj, să ne spună cât au costat aceşti fluturaşi şi cine a suportat aceste costuri. În plus, pentru o corectă informare a clujenilor, ţin să precizez că eu am fost prezent la toate lucrările comisiilor de până acum. De asemenea, în 20 februarie, am susţinut o declaraţie politică în plenul Senatului. Aştept ca liderii PD Cluj să îşi asume aceşti fluturaşi pentru că intenţionez să îi dau în judecată pentru mesajele denigratoare difuzate”, a precizat senatorul PNL; Marius Nicoară, zilele trecute într-un comunicat de presă.

La rândul său, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan a subliniat faptul că „din calculele făcute în privinţa costurilor cu aceste afişe ale PDL reiese că s-au cheltuit în total peste 5 milioane de euro“.

Puterea cheamă Opoziţia la serviciu

Zilele trecute, democrat liberalii clujeni le cereau colegilor lor din Opoziţie să vină la serviciu, nu să vocifereze de la balcoanele Camerei Deputaţilor şi să facă tot felul de declaraţii. „Să vină, să depună acea moţiune, să vină să lucreze, să nu stea în balcoane, să vocifereze de acolo“, a declarat deputatul clujean PDL, Petru Călian pentru Monitorul de Cluj. Deputatul Adrian Gurzău sublinia, la rândul său  faptul că „Opoziţia pierde procente, prin această grevă, este evident că au scăzut în sondaje, în faţa oamenilor“.

„Crin, somn uşor, vise plăcute, puricii să te sărute!“

Mai mulţi tineri au mers, ieri la intrarea în Palatul Parlamentului, aducând mai multe perne, câteva ceasuri deşteptătoare, un filtru de cafea şi mai multe pahare cu cafea pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu, căruia îi solicită „să se trezească”. Ieri, la ora prânzului, în faţa Parlamentului erau prezenţi circa 25-30 de tineri care ţineau în mâini foi A3 inscripţionate cu mesaje: „Crin, somn uşor, vise plăcute, puricii să te sărute!”, „E un lucru permanent, Crin lipseşte din Parlament!”, „Antonescu doarme dus, din zori până la apus!”, „România, trezeşte-mă!”, „Somnorosul Antonescu, senatorul Absentescu”. Tinerii au adus şi câteva perne, solicitându-i lui Crin Antonescu fie să se trezească, fie să doarmă în continuare pe aceste perne. De asemenea, tinerii au adus un filtru de cafea şi câteva pahare, dar şi trei ceasuri deşteptătoare pe care le-au pus să sune, spunând că atât cafeaua cât şi ceasurile sunt pentru senatorul Crin Antonescu. Tinerii au declarat că protestul lor este adresat în special preşedintelui PNL, senatorul Crin Antonescu, întrucât acesta lipseşte de la serviciu, adică de la lucrările Parlamentului. Deşi la început unii dintre tineri au declarat, pentru Mediafax, că fac parte din organizaţia de tineret a PDL, ulterior aceştia şi-au declinat apartenenţa politică şi le-au spus jurnaliştilor că sunt „simpli tineri” care-i cer lui Crin Antonescu să meargă la serviciu.

abonare newsletter