Politică

Primarul Emil Boc, intervenție la Bruxelles: „Avem nevoie de mai mulți bani alocați direct orașelor și regiunilor” - VIDEO

Primarul Emil Boc a avut o intervenție la Bruxelles, în Plenul Comitetului European al Regiunilor, cu privire la importanța politicii de coeziune pentru Uniunea Europeană și pentru autoritățile locale și regionale.

Primarul Emil Boc, intervenție la Bruxelles. FOTO: Facebook/ Emil Boc Primarul Emil Boc, intervenție la Bruxelles. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut recent o intervenție în Plenul Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles. În cadrul discursului, edilul a evidențiat necesitatea de a aloca noi resurse financiare pentru a răspunde crizelor și pentru a aborda noile sarcini cu care se confruntă Uniunea Europeană. 

 


Propunerea pentru Fondul de Asistență pentru Ucraina a fost apreciată ca fiind un pas în direcția corectă, deoarece acesta include sprijin pentru descentralizare și dezvoltare locală, două aspecte deosebit de importante pentru autoritățile locale.

„În primul rând, revizuirea cadrului financiar multianual confirmă în  mare măsură apelul Comitetului Regiunilor Europene potrivit căruia noi sarcini necesită noi resurse financiare pentru a răspunde crizelor, dar arată și limitele actuale ale sistemului. Propunerea pentru Fondul de Asistență pentru Ucraina este un pas în direcția cea bună și în concordanță cu propunerile Comitetului Regiunilor Europene, fondul include sprijin pentru descentralizare și dezvoltare locală”, a declarat primarul Emil Boc, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială (COTER).


„Nu mai putem continua să subfinanțăm Comitetul Regiunilor Europene”

Primarul Emil Boc a salutat includerea de resurse proprii suplimentare pentru gestionarea eficientă a bugetului UE. Cu toate acestea, aceste resurse nu trebuie să împovăreze cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii. a subliniat edilul. Primarul a atras atenția asupra subfinanțării Comitetului Regiunilor Europene și a evidențiat importanța consolidării democrației în fiecare colț al Uniunii Europene, precum și necesitatea unei tranziții reușite către o economie verde și digitală.

„În al doilea rând, includerea de resurse proprii suplimentare pentru buna gestionare a bugetului UE este de asemenea binevenită, atât timp cât nu împovărează cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii. Nu mai putem continua să subfinanțăm Comitetul Regiunilor Europene, dacă vrem să consolidăm democrația în fiecare colț al Uniunii Europene și să avem o tranziție verde și digitală de succes. Stimate comisar, ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră”, a mai arătat Boc.


Politica de Coeziune, folosită ca sursă de finanțare pentru  urgențe

Primarul Emil Boc a menționat propunerea de revizuire a fondurilor existente și importanța utilizării acestora în mod eficient. Primarul a subliniat că utilizarea fondurilor Politicii de Coeziune trebuie să fie în concordanță cu obiectivele specifice stabilite în tratat, iar preocupările reprezentanților locali și regionali trebuie luate în considerare de către Comisia Europeană.

„În al treilea rând, propunerea de revizuire urmează și inițiativa CoR de a examina modul în care fondurile existente pot fi utilizate în cel mai eficient mod posibil. Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) reflectă importanța sprijinului acordat tehnologiilor în Europa, astfel încât industria noastră să rămână fruntașă. Cu toate acestea, impactul economic, social și teritorial rezultat din combinarea propunerii STEP cu relaxarea recentă a regulilor privind ajutoarele de stat nu este abordat în propunerea Comisiei. De asemenea, utilizarea fondurilor Politicii de Coeziunea pentru abordarea altor provocări mă îngrijorează pe mine și pe mai mulți reprezentanți locali și regionali, iar acest lucru trebuie luat în considerare de către Comisia Europeană. În ultimii doi ani am observat că Politica de Coeziune a fost folosită ca sursă de finanțare pentru diverse urgențe, dar trebuie și să asigurăm folosirea resurselor în scopul specificat în tratat”, a mai transmis Boc. 


Apel pentru reducerea birocrației

În încheierea discursului, Emil Boc a subliniat faptul că politica de coeziune nu reprezintă cauza problemelor de sărăcie sau disparități regionale profunde din Uniunea Europeană, ci mai degrabă soluția acestora. În acest sens, primarul a subliniat nevoia de a aloca mai multe resurse financiare direct către orașe și regiuni, reducând în același timp birocrația în procesul de implementare a fondurilor europene.

„În calitate de co-raportor pentru Viitorul Politicii de Coeziune, dar și în calitate de primar, aș dori să subliniez faptul că politica de coeziune reprezintă soluția, nu cauza problemelor noastre de sărăcie sau disparități regionale profunde în Uniunea Europeană. Noi, autoritățile locale și regionale, avem proiecte de coeziune în fiecare colț al Uniunii Europene pentru a îndeplini obiectivele politicii de coeziune. Avem nevoie de mai mulți bani alocați direct orașelor și regiunilor și mai puțină birocrație în procesul de implementare a fondurilor europene. Lucrând împreună cu dumneavoastră, Comisia Europeană, putem obține cea mai bună absorbție a fondurilor europene. Să nu uităm că Politica de Coeziune este «lipiciul» care menține Uniunea Europeană unită”, a conchis edilul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc: „Niciun dosar cu șină nu se va mai cere de către nimeni!”. Legea „debirocratizării” intră în vigoare mâine.

abonare newsletter