Politică

Cine sunt noii miniştri propuşi ai Guvernului Ungureanu?

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/08/03 baba.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Clujeanul Cristian Baba l-ar putea înlocui pe Daniel Funeriu la Ministerul Educaţiei.</p>

 

Pe lista miniştrilor din Cabinetul Ungureanu nu se mai regăsesc nume grele, precum Elena Udrea, Anca Boagiu sau Sulfina Barbu.


UDMR şi UNPR şi-au păstrat miniştrii. Singurele persoane cerute de premierul desemnat au fost Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu.

Lista miniştrilor


Lista Cabinetului Ungureanu a fost întocmită ieri, PDL venind cu noi propuneri. Nume noi iau locul Elenei Udrea, Ancăi Boagiu sau Sulfinei Barbu.

Astfel, până la închiderea ediţiei, lista cu propuneri pentru Cabinetul Ungureanu arăta astfel: Mihai Răzvan Ungureanu - premier; Gabriel Oprea – vicepremier şi ministrul Apărării; Kelemen Hunor - ministrul Culturii; Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei, Gabriel Berca - ministrul Administraţiei şi Internelor; Bogdan Drăgoi - ministrul Finanţelor; Andreea Paul Vass - ministrul Economiei; Cristian Diaconescu - ministru de Externe; Leonard Orban- ministrul Afacerilor Europene; Alexandru Nazare - ministrul Transporturilor; Lazlo Borbely - ministrul Mediului; Cristian Petrescu - ministrul Dezvoltării Regionale; Răzvan Mustea - ministrul Comunicaţiilor; Claudia Boghicevici - ministrul Muncii; Cătălin Baba - ministrul Educaţiei; Ritli Ladislau - ministrul Sănătăţii şi Stelian Fuia - ministrul Agriculturii.


Mihai Răzvan Ungureanu a explicat ieri, la Parlament, răspunzând unei întrebări, că îi doreşte în Cabinetul său pe Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, spunând despre aceştia că sunt „tehnicieni excepţionali”.

Baba, în locul lui Funeriu


Cătălin Baba, propus de conducerea PDL la Ministerul Educaţiei, este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc. Cătălin Baba a fost consilier al lui Boc la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie. Potrivit Mediafax, el a fost acuzat de acte de corupţie de către conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj. Cătălin Baba face parte din grupul de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucureşti după numirea acestuia în fruntea Guvernului.

Cătălin Baba, născut în 1967, a absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în anul 1995, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB, încheiate doi ani mai târziu, mai arată Mediafax. Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.


Cătălin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004, an în care s-a ocupat de stabilirea „diagnozei organizaţionale” a Primăriei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului în perioada 2006-2007. El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.

Cătălin Baba a fost numit, iniţial, şef al Cancelariei premierului Emil Boc, la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului ministru, pentru ca, din octombrie 2009, să fie promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei. Cătălin Baba a fost, iniţial, unul dintre apropiaţii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier după ce a ajuns ministru al Educaţiei în guvernul CDR.

În 2001, Cătălin Baba a fost purtător de cuvânt al UBB, susţinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupţie. În 2009, după numirea lui Baba în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism, mai arată Mediafax.

Din declaraţia de avere postată în aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educaţiei reiese că Baba deţine două terenuri în judeţul Cluj, dobândite în anii 2002 şi 2005, în suprafaţă de 588 metri pătraţi, respectiv 3.500 de metri pătraţi, şi un autoturism Dacia Supernova, cumpărat în 2002. Baba are două conturi bancare deschise în 2010, unul de 20.000 de lei şi altul de 30.000 de euro, dar are şi un credit bancar de 35.000 de euro, luat în anul 2005 şi scandent în 2030. Potrivit Mediafax, Cătălin Baba a trecut în declaraţia de avere faptul că a încasat în anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educaţiei şi de la Secretariatul General al Guvernului, în sumă de peste 100.000 de lei.

A3 în schimbul susţinerii UDMR

UDMR are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, pe care le-a discutat aseară, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Autostrada Transilvania.

Concret, liderul UDMR a precizat că este vorba despre un protocol de funcţionare a coaliţiei guvernamentale pe anul 2012, convenit cu premierului desemnat. Kelemen a explicat că acest protocol ar trebui să vizeze de la probleme de la infrastructură până la probleme legate de învăţământ, liderul UDMR referindu-se la Facultatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş şi la Autostrada Transilvania.

Kelemen Hunor a spus că acestea sunt „chestiuni foarte, foarte punctuale” fără de care UDMR nu poate continua şi nu se poate asigura o stabilitate politică.

„Din cauză că nu se poate ajunge la alegeri anticipate, deşi noi la un moment dat am fi dorit, am stabilit că important este să continuăm cu anumite condiţii această guvernare şi să menţinem coaliţia", a mai spus liderul UDMR.

El a precizat, de asemenea, că Uniunea va solicita, printre aletele, creşterea salariilor şi pensiilor, dacă va exista creştere economică.

abonare newsletter