Politică

Clujul ar putea avea elicopter SMURD

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/06/04 elicopter ambulanta smurd 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali au votat, în şedinţa de Consiliu Local de vineri, alocarea a 100000 lei pentru achiziţionarea unui elicopter SMURD pentru judeţul Cluj. Elicopterul ar urma să deservească toate judeţele din Ardeal.</p>

Propunerea alocării de fonduri pentru un elicopter a venit din partea consilierilor USL care au subliniat că este nevoie îmsă de un parteneriat pentru cumpărarea aparatului de zbor, iar Primăria să fie doar cofinanţator. „Propunem o linie de finanţare pentru elicopter la fel cum s-a făcut pentru Spitalul Regional de Urgenţă, adică prin căutarea unui parteneriat, cu Fundaţia pentru SMURD sau Consiliile Judeţene, de exemplu”, a subliniat Claudia Anastase, consilier PSD. La rândul său, Manuel Chira, consilier PNL a afirmat că Primăria Cluj-Napoca ar trebui să susţină cu 10-15% achiziţionarea elicopterului, mai ales că Ministerul Administraţiei şi Internelor a avut în plan trimiterea unui elicopter pentru Cluj, însă a fost redirecţionat la Arad.

Potrivit consilierilor USL, există două variante de elicopter. Astfel, primul ar costa 4 milioane de euro, este de mici dimensiuni şi are autonomie de zbor de două ore. Dotat cu aparatura necesară, preţul acestuia ar putea ajunge la 5,3 milioane de euro. A doua variantă propusă este un elicopter de dimensiuni mai mari care ar putea transporta şase tărgi odată, iar preţul acestuia este de 6 milioane de euro.

Cumpărarea elicopterului, susţinută on-line


Ideea achiziţionării unui elicopter SMURD pentru Cluj este susţinută şi pe o reţea de socializare, unde a fost creată o cauză în acest sens. „Medicii foarte bine pregătiți, infrastructura medicală bine dezvoltată a orașului, poziția geografică în regiune, numărul mare de urgențe care necesită intervenții rapide sunt argumentele care susțin dotarea Clujului cu o ambulanță aeriană”, arată iniţiatorii cauzei.

Pacienții cu probleme grave din toată regiunea Clujului vor avea șanse mult mai mari să trăiască dacă vor primi serviciile medicale în timp util.

Realizatorii cauzei de pe reţeaua de socializare mai spun că „elicopterul SMURD promis anul trecut pentru Cluj a ajuns la Arad, orașul Ministrului Administrației și Internelor, Traian Igaș, oraș care nu dispune de o infrastructură medicală precum Cluj-Napoca”. Conform Ministerului Sănătății, o să mai dureze cîţiva ani până când va mai cumpăra alt elicopter pentru SMURD, motiv pentru care se solicită administrației locale, Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, să se implice în achiziționarea unui astfel de mijloc de transport, de maximă necesitate și utilitate.

abonare newsletter