Politică

Băsescu: fiecare român are 4.570 de euro datorie

<p>Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Palatul Cotroceni că, după Consiliul European de la Bruxelles, România are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine aspiraţiilor sau iluziilor noastre de la intrarea în UE.</p>

Potrivit preşedintelui Băsescu, citat de Mediafax, România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datorie publică, iar restul sunt datorie privată.

„Dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, statul nu are nicio treabă cu datoria privată. Sistemul bancar românesc este solid. Putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde, dar în calculele europene se consideră toată datoria. Românii au fiecare 4.570 de euro datorie”, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a mai spus că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE. „Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE. Din acest motiv, cele două documente adoptate ieri (la Consiliul European - n.r.) au semnificaţie deosebită: forma finală a tratatului (Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa - n .r.) şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă”, a precizat Băsescu.

El a mai adăugat că, în esenţă, Consiliul European de luni a fost unul decisiv pentru ce se va întâmpla în UE, în următorii ani.

 

abonare newsletter