Politică

Atitudinea PSD şi PNL afectează România

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/27/05 rares niculescu pdl _sc_10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Atitudinea celor din PSD şi PNL este cu atât mai gravă cu cât acum se discută bugetul Uniunii Europene, spune europarlamentarul PDL Rareş Niculescu.</p>

Europarlamentarul clujean Rareş Niculescu a declarat ieri, la Cluj-Napoca, că unii social democraţi au cerut activarea Articolului 7 din Tratat, ceea ce pentru România ar putea însemna pierderea anumitor drepturi, în calitate de membru al Uniunii Europene.

Articolul 7 din Tratatul UE prevede că, după ce a luat o hotărâre în unanimitate, Consiliul poate constata existenţa unei încălcări grave şi persistente de către un stat membru a unor drepturi fundamentale garantate prin Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Astfel, activarea Articolului 7 din Tratat ar putea determina pierderea dreptului de vot în Consiliul de Miniştri ai Uniunii Europene. Rares Niculescu le-a cerut celor din Opoziţie „să înceteze cât mai repede cu aceste atacuri, până nu este prea târziu“.

PSD şi PNL, „alături“ de Tokes

Democrat liberalul clujean a subliniat faptul că orice europarlamentar trebuie să îşi asume „rolul de apărare a ţării pe care o reprezintă“ şi a criticat „jocul“ celor din Opoziţie. „Orice activitate de denigrare a României este foarte periculoasă. În schimb, unii politicieni PSD şi PNL dezinformează, iar prin atitudinea lor s-au poziţionat alături de Laszlo Tokes, care a atacat permanent România. Aceasta ar putea avea implicaţii majore inclusiv de natură financiară. Pe de altă parte, imaginea României ar putea avea de suferit. Sper să dea dovadă de responsabilitate politică“, a explicat Niculescu. Europarlamentarul PDL a mai subliniat faptul că România este singura ţară împlicată în asemenea discuţii, „tocmai în momentul în care se discută bugetul Uniunii“. Totodată, a spus el, Parlamentul European nu trebuie să se transforme în „scena unor bătălii balcanice“.

Potrivit lui Rareş Niculescu, europarlamentarul PSD Rovana Plumb a invocat, la Parlamentul European, Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene.

Apelul lui Boc

La începutul săptămânii, premierul Emil Boc a reluat, în plenul Parlamentului, apelul la adresa USL de a renunţa la demersurile pe lângă UE pentru suspendarea fondurilor europene pentru România. Premierul a susţinut atunci că „nu e bine ca cei din Opoziţie să încerce să-şi caute modalităţi mai uşoare de a se căţăra spre putere“.

abonare newsletter