Politică

Proiect de lege împotriva coplăţii

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/27/02 conferinta mircia giurgiu _sc_04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deputatul independent Mircia Giurgiu cere anularea coplăţii din sistemul sanitar.</p>

Deputatul independent Mircia Giurgiu va depune luna viitoare un proiect de lege în Parlament prin care cere anularea coplăţii din sistemul sanitar şi a prevederii prin care, cei care se duc la medic să nu mai plătească consultaţia atâta vreme cât au plătit contribuţii la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

În opinia lui Mircia Giurgiu nu există nici o justificare pentru legea care cere pacientului să plătească consultaţia la medicul de familie sau consultaţia de orice natură atâta vreme cât acesta plăteşte contribuţia la CAS.

„Nu se justifică această plată. Adică, dacă plăteşti CAS-ul nu se justifică sub nici o formă o altă plată faţa de sistemul sanitar de stat, că doar de aceea plăteşti CAS-ul ca să beneficiezi de asistenţă medicală gratuită. Dacă ar rămâne coplata ar însemna ca pacientul să plătească de două ori pentru acelaşi lucru, o dată la stat şi încă o dată medicului care este angajat la stat. Deci, banii merg în acelaşi loc. E ilogic. De aceea se vrea eliminarea sistemului de coplată. Nicăieri în lume nu există o asemenea situaţie. Voi depune un proiect de lege prin care voi cere anularea coplăţii”, a declarat Mircia Giurgiu.

Ce este coplata

Din acest an, pacienţi vor plăti pentru fiecare consultaţie la medic, analize şi internare, în sistemul sanitar de stat. Coplata este o suma pe care asiguraţii la sistemul de sănătate vor trebui să o plăteasca în plus faţă de serviciile decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Coplata nu va depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

De coplată vor scăpa pensionarii cu venituri sub 700 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Tarifele aplicate

Tarifele aplicate din 2012 sunt: pentru analize de laborator – 1 leu/test, radiologie şi explorări funcţionale – 5 lei, CT fără substanţă de contrast – 25 lei, CT cu substanţă de contrast – 50 lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 lei, RMN cu substanţă de contrast – 200 lei, angiografie – 150 lei, scintigrafie – 100 lei, internare 7 zile – 100 lei, consultaţie medic de familie – 5 lei, consultaţie medic specialist – 10 lei.

abonare newsletter