Politică

Baconschi, revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe

<p>Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaraţiile susţinute de acesta la adresa protestatarilor, a anunţat ieri, în Parlament, premierul Emil Boc.</p>

 

În finalul discursului susţinut în Parlament, şeful Guvernului a arătat că, în aceste zile, reacţia politicienilor nu a fost întotdeauna cea mai potrivită şi că regretă sincer „derapajele şi stângăciile verbale” ale unor colegi ai săi la adresa protestatarilor, precizând că doreşte să transmită acestora scuze publice.


„Vreau de asemenea să ştiţi că, pe această linie, am luat decizia de revocare din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi am înaintat preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie pentru declaraţiile făcute”, a spus Boc.

Teodor Baconschi a scris, în urmă cu o săptămână, pe blogul său, că un lucru devine clar pentru „toţi românii de bine”, respectiv că a început „încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii”, el susţinând că alegerea o va face „România care munceşte”, nu „mahalaua violentă şi ineptă încolonată”. Potrivit lui Baconschi, Opoziţia îşi doreşte ca „o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic”.

În opinia sa, anul 2012 va fi crucial pentru România, iar alegerea o va face „România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii”.

Cine îl va înlocui?

Surse din coaliţie au declarat, ieri, pentru Mediafax că, după demiterea lui Teodor Baconschi de la MAE, primele nume luate în calcul sunt Cristian Diaconescu şi Bogdan Aurescu, dar că urmează discuţii pe tema nominalizării pentru acest portofoliu. Numele lui Cristian Diaconescu pentru şefia Ministerului de Externe a fost vehiculat şi în 2009, când a fost nominalizat Teodor Baconschi, dar şi ulterior, când se discuta despre posibile remanieri guvernamentale.

abonare newsletter