Politică

PCM organizează manifestaţii de solidaritate cu Guvernul de la Budapesta

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/19/02-szasz-jeno.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Partidul Civic Maghiar (PCM) va organiza sâmbătă în nouă oraşe din România, inclusiv la Cluj-Napoca, manifestaţii de solidaritate cu Guvernul de la Budapesta.</p>

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat ieri pentru Agerpres că aceste întruniri vor avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Cluj Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt şi Sfântu Gheorghe, în acelaşi timp cu o manifestaţie ce se va desfăşura la Budapesta.

Szasz Jeno a subliniat că aceste manifestaţii se organizează întrucât PCM consideră că presiunile internaţionale la adresa Ungariei sunt nedrepte, în condiţiile în care Guvernul şi Parlamentul ungar au adoptat măsuri pentru protejarea populaţiei. Liderul PCM a făcut referire la impozitarea băncilor şi a lanţurilor de hipermarketuri dar şi la protejarea cetăţenilor care au credite imobiliare.

Szasz Jeno a adăugat că manifestaţiile din România pot fi considerate şi un gest de mulţumire pentru că Guvernul şi Parlamentul de la Budapesta au adoptat legea dublei cetăţenii care le dă dreptul maghiarilor din afara graniţelor să solicite cetăţenia ungară.

Întrebat dacă participarea va fi una numeroasă, preşedintele PCM a spus că nu se aşteaptă la un număr mare de persoane, ci la „un număr semnificativ pentru ca mesajul nostru să aibă şi un suport popular dar să-şi atingă şi scopul”.

Liderul civicilor maghiari a adăugat că ideea organizării unei astfel de mişcări a venit înainte de declanşarea protestelor din România şi a precizat că PCM îşi va exprima poziţia faţă de mişcările din ţară începând de săptămâna viitoare.

Comisia Europeană a anunţat marţi că va lansa procedura privind încălcarea prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei pe considerentul că noua Constituţie a acestei ţări conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor ce contravin dreptului comunitar. Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea în problema independenţei guvernatorului băncii centrale ungare, ai cărui adjuncţi, potrivit noii Constituţii, trebuie să fie numiţi de către guvern.

abonare newsletter