Național

Condițiile de călătorie pentru minori, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian. Ce acte sunt necesare pentru copii?

Din 31 martie, părinții vor putea călători mai ușor cu copiii, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian.

Condițiile de călătorie pentru minori, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian. Sursă foto: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Condițiile de călătorie pentru minori, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian. Sursă foto: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

 


Din 31 martie, părinții vor putea călători mai ușor cu copiii, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian

Cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai fi opriți la filtrele de control ale polițiștilor de frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. 


Cu toate acestea, polițiștii vor fi prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua controale inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, notează politiadefrontiera.ro

Care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul minorilor?

La fel ca în cazul adulților, cetățenii români minori nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Mai mult, ei nu vor mai avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în Spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent. 


 Reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:


  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
  • Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei;

 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acord din partea ambilor părinți;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește;

 Condițiile de călătorie rămân neschimbate pentru deplasările către state non-Schengen

Totodată, însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai trebuie să prezinte cazierul judiciar în format fizic, acestea fiind consultat electronic de către polițistul de frontieră. În cazul în care polițiștii constată că însoțitorul a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu copilul minor. 


Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism, potrivit sursei citate. 

Totodată, pentru a verifica dacă copiii minori și însoțitorii acestora au documentele amintite, polițiștii pot efectua verificări în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România în Air Schengen. Fără controale la frontieră, dar cu verificări aleatorii. Care sunt condițiile de călătorie pentru minori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter