Național

Prezența militarilor NATO în România crește de anul viitor. Încă 3.000 de soldați și zeci de tancuri franceze pentru Grupul de Luptă al aliaților.

Din 2025, numărul militarilor NATO prezenți la baza militară de la Cincu va fi suplimentat cu 3.000 de soldați.

Militari NATO/Foto; NATO Facebook.com Militari NATO/Foto; NATO Facebook.com

 

 

Numărul militarilor NATO în România crește de la 1.500 la 4.000, de anul viitor

 

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implică și creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români.


Perioada estimată este luna Mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring.

Încă din toamna anului 2022, România a solicitat în cadrul întrevederilor purtate cu partenerii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord întărirea Flancului Estic și creșterea prezenței NATO în zona Mării Negre


CITEȘTE ȘI: 
România solicită consolidarea Flancului Estic. Ciucă: Amenințările de securitate din Marea Neagră reclamă întărirea prezenței NATO

Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loic Girard, va spori şi aparatura militară. Dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025 numărul acestora poate creşte până la 50. Acestora li se adaugă şi obuziere Caesar.

Acesta este un exerciţiu NATO pentru a testa pe scară largă desfăşurarea unei brigăzi complete la graniţele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exerciţiului în ţările lor de origine. Exerciţiul de desfăşurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinaţional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franţa îşi confirmă prezenţa militară de lungă durată în România.


Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care are drept naţiune-cadru Franţa, a fost înfiinţat în mai 2022, la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina. Înalţi oficiali au subliniat în multiple rânduri disponibilitatea ca, în caz de nevoie, Grupul de Luptă să devină brigadă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cât de pregătită e Armata Română în cazul unui război cu Rusia? Putem conta pe maximum 69.000 de militari combatanți.

Cancelarul Olaf Scholz îl contrazice pe Macron şi se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter