Național

Ministrul Apărării exclude posibilitatea serviciului militar obligatoriu. Angel Tîlvăr: „România nu este în pericol de război”.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă, în condițiile în care pericolul ca țara noastră să fie atacată nu există, potrivit ministrului Apărării Angel Tilvăr.

Ședință de bilanț pentru anul 2023 a Forțelor Navale și Aeriene Române în cadrul MApN/Foto: Angel Tilvăr Facebook.com Ședință de bilanț pentru anul 2023 a Forțelor Navale și Aeriene Române în cadrul MApN/Foto: Angel Tilvăr Facebook.com

 

 


Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, luni, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. Recent, șeful armatei române declara că ia în calcul o posibilă extindere a războiului din Ucraina, situație în care generalul Gheorghiță Vlad a cerut adoptarea de urgență a legii privind pregătirea populației pentru apărare.

CITEȘTE ȘI: 
Șeful Armatei solicită pregătirea populației pentru extinderea războiului de la granițele României. „Rusia nu se va opri aici”.

Potrivit datelor oficiale, armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.


Serviciul militar obligatoriu, un scenariu exclus

„Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu există în momentul acesta nicio discuţie despre acest lucru. În ceea ce priveşte serviciul militar voluntar există o nevoie de rezervă, orice armată îşi pune problema rezervei. În momentul de faţă, există o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă, pentru că, în orice ţară din lumea aceasta există şi această preocupare, pentru a asigura rezerva armatei”, a afirmat, luni seara, ministrul Apărării Angel Tîlvăr la un post de televiziune.

El a amintit că există un proiect privind un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane între 18 şi 35 de ani, care vor primi o primă la final. Scopul acestui proiect este de a avea „o rezervă”, a arătat ministrul.


„Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situaţia la avea în jur de 80.000, vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici. Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut şi categoric, nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.

Angel Tilvăr a subliniat că România „nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată”.


„Asta nu înseamnă că un stat ca România, un stat serios, membru al unei alianţe politico-militare importante, cea mai importantă din istoria omenirii, nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere”, a completat Tîlvăr. Anul trecut au ieşit din sistem aproape 7.000 de angajaţi. 

Avertismente asupra riscului unui război cu Rusia

Luni, ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia. Acesta a declarat că ia în calcul „cele mai rele scenarii”. 


De altfel, săptămâna trecută, și ministrul german al Apărării Boris Pistorius declara că, având în vedere situaţia în domeniul securităţii şi nevoile armatei, Germania trebuie să se gândească să reintroducă serviciul militar obligatoriu.

În cadrul unui interviu, șeful armatei române generalul Gheorghiță Vlad, declara săptămâna trecută că se așteaptă la o escaladare a războiului din Ucraina „în perioada imediat următoare”.

„Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat șeful armatei Gheorghiță Vlad în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România.

Printre opțiunile făcute publice de reprezentanții armatei, figurează și posibilitatea introducerii serviciului militar în termen, voluntar. 

Proiectul care modifică legea privind pregătirea populației pentru apărare a fost depus în Parlament. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Avertisment asupra riscului unui război cu Rusia. Ministrul polonez al Apărării: „Mă aştept la orice scenariu”.

Șeful Armatei solicită pregătirea populației pentru extinderea războiului de la granițele României. „Rusia nu se va opri aici”.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania

Ultimele Stiri
abonare newsletter