Național

Lăcomie extremă a magistraților beneficiari de pensie specială. Vor și bonus de pensionare, cât pensia medie pe 5 ani

Pe rolul instanţelor ieşene s-au aglomerat cererile depuse de judecători pensionari, care cer şi indemnizaţia de pensionare, la care legea le-ar da dreptul.

Mai mulți euro într-un portofel/ Foto: pexels.com Mai mulți euro într-un portofel/ Foto: pexels.com

 

 


Mai mulți magistraţi le-au cerut colegilor aflaţi încă „în pâine” să le facă dreptate. Pe rolul instanţelor ieşene s-au aglomerat cererile depuse de judecători pensionari, care cer şi indemnizaţia de pensionare, la care legea le-ar da dreptul, scrie ziaruldeiasi.ro

 


Judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de acest drept, dar nu şi cei ai instanţelor obişnuite. „Prima de pensionare” a unui judecător mediu, de nivelul Tribunalului, echivalează cu pensia unui ieşean mediu pe cinci ani.

Cererile depuse de magistraţii pensionari sunt aproape trase la xerox. 


CITEȘTE ȘI:
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv

Potrivit sursei citate anterior, un astfel de proces este cel dintre E.S. şi Curtea ieşeană de Apel. E.S. s-a retras din activitate în iulie 2015, ca judecător cu grad de Tribunal. Judecătorul a cerut colegilor magistraţi plata indemnizaţiei de pensionare, cu aplicarea actualizărilor şi dobânzilor, începând cu data ieşirii la pensie.

Ea a invocat în favoarea sa prevederile Statutului Magistraţilor, adoptat în 2004. Conform acestuia, „judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute”. Dacă magistratul a decedat înainte de pensionare, indemnizaţia se acordă familiei.


La ora actuală, indemnizaţia brută a unui judecător cu rang de tribunal se ridică la aproape 29.000 lei, salariul net fiind de aproximativ 16.800 lei. În luna august pensia medie în judeţul Iaşi se ridica la 1.909 lei, uşor sub media naţională. „Prima de pensionare” solicitată de E.S. echivalează astfel cu pensia medie a 62 de ieşeni.

Magistratul pensionar invocă discriminarea

În plângerea sa, magistratul a arătat că magistraţii pensionari sunt discriminaţi faţă de cei ai CCR. Şi aceştia beneficiază de o primă la sfârşitul mandatului lor de 9 ani, echivalentă cu şase indemnizaţii nete. Judecătoarea ieşeană Monica Pivniceru, care şi-a încheiat mandatul de judecător constituţional anul trecut, a primit astfel o primă de aproape 30.000 de euro. Discriminarea invocată de E.S. nu ţine însă de diferenţa de valoare a primei, ci de faptul că judecătorii constituţionali o primesc, iar ceilalţi, nu.


În analiza dosarului, magistraţii ieşeni au precizat că prin plângerea sa, E.S. le cerea teoretic să încalce legea. Judecătoarea pensionată ar fi trebuit să conteste însăşi legea care instituia în aprecierea sa discriminarea. O astfel de acţiune ar fi trebuit făcută pe lângă CCR. 

Într-un final, cererea judecătoarei a fost respinsă, decizii similare fiind luate de Tribunal şi în cazul altor judecători pensionaţi care au depus astfel de plângeri. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Magistrații clujeni, în grevă pentru pensii. Cum va fi perturbată activitatea instanțelor?

Judecătorii clujeni solicită păstrarea pensiilor de serviciu. Curtea de Apel Cluj: „Reforma va avea efecte dezastruoase asupra calității actului de justiție”

Ultimele Stiri
abonare newsletter