Național

Judecătoarea din Suceava, acuzată că se droga şi lua mită de la traficanţi, rămâne în arest

Judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, acuzată că se droga şi lua mită de la traficanţi, rămâne în arest preventiv, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Arest preventiv în cazul judecătoarei din Suceava, acuzată de furnizarea de informații către suspecți/Foto: pixabay.com Arest preventiv în cazul judecătoarei din Suceava, acuzată de furnizarea de informații către suspecți/Foto: pixabay.com

 

 


Judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, acuzată că se droga şi lua mită de la traficanţi, rămâne în arest preventiv, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 


În arest rămâne şi Mihai Pînzari, acuzat de procurori că mituit-o pe judecătoare, în schimbul obţinerii unor hotărâri favorabile într-un dosar în care era judecat pentru camătă.

CITEȘTE ȘI:
Judecătoarea de la Tribunalul Suceava, acuzată de protejarea activităților unor traficanți de droguri, arestată pentru 30 de zile

Judecătoarea a fost reţinută pe 12 octombrie de Parchetul General şi arestată preventiv de Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (2 fapte); luare de mită; complicitate la trafic de influenţă; deţinere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale); punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).


Cu privire la prima infracţiune, Parchetul susţine că, în perioada 11 - 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, Ana Maria Chirilă a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informaţii privind percheziţiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziţia altor persoane prin intermediul cărora au ajuns şi la alte persoane interesate.

De asemenea, în perioada aprilie - septembrie 2023, Ana Maria Chirilă a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informaţii pe care în mod direct şi prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziţia unor persoane interesate.


Referitor la infracţiunea de favorizarea infractorului, s-a reţinut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziţii a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective. Procurorii o mai acuză pe judecătoare de luare de mită, după ce au stabilit că, în perioada 2020 - 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, ea a primit sau a acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinţa gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază şi protecţie, produse alimentare) în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava.

De asemenea, judecătoarea este acuzată de trafic de influenţă, respectiv faptul că, fără a promite că va influenţa în mod direct magistraţii dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezenţa sa la întâlnirea dintre un denunţător (cumpărător de influenţă) şi o altă persoană, i-a creat denunţătorului convingerea că acea persoană are influenţă asupra magistraţilor şi îi poate influenţa pentru obţinerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, Ana Maria Chirilă a facilitat obţinerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro. Cu privire la infracţiunile de deţinere de droguri pentru consum în formă continuată şi punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie - octombrie 2023, judecătoarea a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziţia unor persoane locuinţa sa în vederea consumului de droguri.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

De cealaltă parte a legii. O judecătoare a fost reținută pentru deținere de droguri, luare de mită și protejarea infractorilor

abonare newsletter