Monitorul Cartierelor

Teodor Mihali, „bulevardul ratat din Cluj-Napoca”. Consilier local: „O clădire e la limita trotuarului. Strada e gâtuită”

Potențialul străzii Teodor Mihali a fost „distrus” odată cu amplasarea unei clădiri la „limita trotuarului”, susține Alexandra Oană, consilier local. Acest lucru face ca strada să devină un „bulevard ratat din Cluj-Napoca”.


 

Alexandra Oană, consilier local USR, a spus că strada Teodor Mihali este „bulevardul ratat din Cluj-Napoca”, din cauza apariției unei clădiri care îi distruge potențialul de dezvoltare.


 

Strada ar avea o importanță enormă, având în vedere că asigură o conexiune între mai multe cartiere din municipiu:


„Importanța străzii Teodor Mihali este evidentă dacă ținem cont de legăturile pe care le asigură între cartierele orașului. Este unica arteră care asigură legătura nord-sud din această parte a orașului, conectând două cartiere majore: Mărăști și Gheorgheni, precum și viitorul cartier Sopor, ale cărui principalele legături cu restul orașului vor fi Bulevardul Nicolae Titulescu și strada Teodor Mihali”, a explicat Alexandra Oană.  

Teodor Mihali are potențial de „bulevard urban modern”

Pe lângă faptul că strada Teodor Mihali conectează două cartiere și un viitor cartier ale Clujului, deservește și o serie de „funcțiuni publice”:


Asigură legătura cartierului Mărăști, al doilea cel mai mare cartier al Clujului, cu un mall, dar și cu numeroase clădiri de birouri din vecinătate, cu baza sportivă Gheorgheni și cu viitorul Parc Est.

Deservește o serie de funcțiuni publice - Universitatea FSEGA, cămine studențești, clădiri de birouri, Iulius Mall, Colegiul Gheorghe Lazăr - ce atrag un flux mare de persoane și au nevoie de o zonă adiacentă aerisită și cu un grad crescut de accesibilitate, inclusiv prin trasee velo sau pietonale”, a mai adăugat consilierul local.


Potențialul străzii Teodor Mihali este unul mare, iar lărgirea și reconfigurarea sa ar transforma-o într-un „bulevard urban modern”.

„Listă de argumente pentru lărgirea străzii și reconfigurare ei astfel încât să includă și piste velo, aliniament de arbori și trotuare generoase cu zone de relaxare este lungă. O astfel de configurare ar fi transformat-o într-un adevărat bulevard urban modern, ar fi încurajat mobilitatea verde, nepoluantă, ar fi crescut valoarea zonei și a imobilelor și ar fi permis ca, în timp, aceasta să se transforme într-un punct de interes la intersecția mai multor cartiere importante ale orașului”, a evidențiat Alexandra Oană.


„Astăzi însă tot acest potențial este risipit”

Consilierul local spune că tot potențialul străzii Teodor Mihali a fost risipit odată cu construirea unei clădiri care are fațada la limita trotuarului. Alexandra Oană susține că pentru această cauză s-au depus și mai multe sesizări la Primăria Cluj-Napoca:

„În ciuda sesizărilor depuse la Primăria Cluj-Napoca, apariția imobilului situat la nr. 45-51 cu fațada la limita trotuarului existent compromite orice șansă de dezvoltare viitoare a acestei străzi, reducând profilul stradal posibil cu minim 5 metri și împiedicând definitiv apariția alternativelor sustenabile de transport precum pistele velo și dezvoltarea unui acces pietonal generos.

Teodor Mihali ar fi putut deveni un bulevard, rămâne însă o stradă gâtuită.”

Vom reveni cu punctul de vedere al Primăriei Cluj-Napoca.

Sursă foto: Alexandra Oană

CITEȘTE ȘI:

Imagini spectaculoase cu planeta Marte. Zeci de clujeni au admirat capodopera. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter