Monitorul Cartierelor

Copacii din Parcul Detunata, Gheorgheni, „măcelăriți”! Clujeancă: „Felicitări. Ați mai distrus un loc îndrăgit de clujeni”

30 de copaci din Parcul Detunata, cartierul Gheorgheni, au fost tăiați. Clujenii se arată grav nemulțumiți de acest lucru.

 

 


Pe lângă arborii din pădurile din Cluj, dispar și copacii din parcurile publice. Clujenii se arată indignați de faptul că s-au tăiat, conform lor, 30 de arbori dintr-un „parc îndrăgit”.

 


O clujeancă a evidențiat faptul că în mai multe zone verzi din Cluj-Napoca sunt „măcelăriți” copacii:

„Mie personal mi se pare că a început o campanie în acest sens (Hoia, Detunata, Kogălniceanu și cine știe pe unde va mai fi). Dacă nu luăm atitudine, ne vom trezi doar între betoane, fără arbori și o sa inspirăm doar mizerii și praf). Un parc sau două nu sunt suficiente pentru orașul ăsta”, a scris o clujeancă la o postare de pe rețelele de socializare.


Clujenii vor să „pună presiune pe autorități”

Mai mulți clujeni sunt de părere că trebuie să pună presiune pe autorități, ca tăierile copacilor să se oprescă. Un clujean îi îndeamnă și pe ceilalți să depună sesizări la instituțiile clujene, dar și la Ministerul Mediului.

O altă clujeancă crede că e groaznic ceea ce se întâmplă și vrea să afle mai multe informații despre aceste acțiuni.  


„Oare zilnic se întamplă câte o porcărie din asta? Există undeva un calendar al lucrărilor publice de spații verzi care poate fi consultat? Dacă nu, atunci există vreo formă prin care să punem presiune pe autorități să publice un asemenea document accesibil în urma căruia să știm ce ne așteaptă sau să putem cere verificări și semnala abuzuri? Să conțină fiecare spațiu verde în care se plănuiește a fi tăiat/înlocuit/toaletat, cine execută lucrarea, etc. E groaznic, în fiecare primăvara tot mai mulți copaci dispar sau sunt măcelăriți prin toaletare fără o minimiă consultare sau anunțare prealabilă, și niciodată nu e nimeni responsabil. În cazul centrului unde sunt lucrări foarte vizibile se pare că uneori funcționeaza presiunea publică, dar în cazul cartierelor este tot timpul politica faptului implinit”, a mai scris o localnică.

O femeie care trece deseori prin zonă a mărturisit că arborii respectivi erau uscați. Aceasta nu consideră că parcul din Gheorgheni este lipsit de copaci, dar spune că are nevoie de reamenajare.


Totodată, clujeanca este deranjată de faptul că o „bucată” din parc ține de o grădiniță și că două alei sunt folosite pentru accesul mașinilor până la intrarea în Baza Sportivă.

„Mă plimb aproape zilnic în Parcul Detunata și depun mărturie că arborii tăiați erau uscați. Dacă ar fi să interpelez Primăria legat de Parcul Detunata, aș întreba mai degrabă: Cum s-a privatizat o bună bucată de parc, care a devenit curte pt o grădiniță privată? Cum e posibil ca două alei din Parc să fie acces auto pentru cele două baze sportive? De ce e nevoie să îți duci copilul la fotbal cu mașina până în gardul terenului sintetic? Parcul Detunata nu duce lipsă de copaci, duce lipsă de reamenajare peisageră și de conexiuni cu cartierul și cu Bază sportivă Gheorgheni. Aleea dintre Primăria de cartier și parc e neamenajată, plină de gunoaie, fără iluminat public și sugrumată de garaje, situate la mai puțin de 100m de parking. Spre Baza Sportivă traseul e o cursă cu obstacole atât pentru bicicțiști, cât și pt mame cu cărucior”, a scris femeia.

Autoritățile spun că tăierea lor a fost necesară

Inspectorul zonal responsabil din cadrul Serviciului Spații Verzi al Primăriei Cluj-Napoca a declarat, pentru monitorulcj.ro, că ar fi vorba despre tăieri realizate în anii trecuți, anul acesta neavând loc intervenții în zona parcului Detunata. Potrivit acestuia, copacii ar fi fost uscați, rupți sau doborâți de vânt, fiind necesară tăierea lor.

„Arborii respectivi bănuiesc că au fost tăiați anul trecut, nu acum, acum nu am tăiat nimic. Erau arbori uscați. Dacă mergeți în parc, o să vedeți că mai sunt tufe de tuia uscate, pe care nu le-am tăiat încă, pe motiv că cetățenii sar în sus că tăiem arborii. Doar ce este uscat tăiem. Tăierile sunt din toamnă, de anul trecut, sau din anii trecuți, arbori rupți, căzuți de la furtună”, a transmis inspectorul zonal, care a omis să se prezinte reporterului monitorulcj.ro.

CITEȘTE ȘI:

Cartierul Iris, ca un ghetou: „Ne-au rugat să punem camere video ca să nu le mai fie bătuți și amenințați copiii”

 

abonare newsletter