Monitorul Cartierelor

Proprietarii din Sopor, chemați la dezbaterea privind PUZ-ul viitorului cartier

O serie de dezbateri privind planul urbanistic zonal (PUZ) al viitorului cartier Sopor va avea loc în următoarele săptămâni.

 

 


În perioada 16 martie 2021-7 aprilie 2021, Primăria municipiului Cluj-Napoca organizează întâlniri cu proprietarii terenurilor incluși în PUZ Sopor, în vederea informării și consultării cu privire la propunerea PUZ. Datorită contextului actual, întâlnirile vor avea loc în format de videoconferință pe platforma ZOOM, de la ora 15.00.

 


Calendarul întâlnirilor: 16 martie – zona UV6, 17 martie – zona E, 18 martie – zona A,B,C,D, 23 martie – zona UV1a și UV1b, 24 martie – zona UV2a si UV2b, 30 martie – zona UV3, 31 martie – zona UV4, 1 aprilie – zona UV5a și UV5b, 7 aprilie – zona UV7.

 


Proprietarii terenurilor incluși în aria de studiu a PUZ pot transmite pe adresa strategiiurbane@primariaclujnapoca.ro un e-mail cu cel puțin 1 zi înainte de data ședinței, pentru a furniza adresa de contact (e-mailul) pe care doresc să primească link-ul de conectare la ședință. Se vor transmite inclusiv datele de identificare a terenului proprietate. La ședințe vor participa proprietarii terenurilor (sau reprezentanții legali ai acestora), echipa de proiectare și reprezentanți ai autorității publice locale. Cei care nu pot participa conform calendarului stabilit, vor fi reprogramați pentru o ședință ulterioară.

Sopor, primul cartier construit de la zero în ultimii 30 de ani în România

O dezbatere publică privind Masterplanul Sopor, un proiect în premieră în România, care se întinde pe circa 250 de hectare, a avut loc în luna octombrie 2020. Dezbaterea, la care au participat primarul Clujului, arhitecții de la Asiza, care au gândit viitorul cartier, autoritățile locale, cetățeni și proprietari nemulțumiți de planurile municipalității, s-a întins pe parcursul a aproximativ 4 ore.


Viitorul cartier Sopor se va întinde pe nu mai puțin de 250 de hectare, un adevărat „oraș în oraș”, Primăria Cluj-Napoca fiind prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier a fost realizat de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Boc: „Vreau să îi asigur pe proprietari că vom avea un dialog decent”

Dezbaterea a făcut parte dintr-o serie de consultări publice cu privire la dezvoltarea viitorului cartier, în care echipa de arhitecți care au conturat Masterplanul Sopor și-a prezentat viziunea spațială de dezvoltare a zonei, dar și strategia prin care noua dezvoltare devine un mediu locuibil structurat, „etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască. Principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.


„Acest cartier, Sopor, care este de dimensiunea Mănășturului, este extrem de important, este un oraș în oraș și nu are voie să facă niciun pas înapoi în ceea ce privește rigorile de calitate a vieții existente în Uniunea Europeană. Noi nu ne comparăm cu orașe din România; ținta noastră este să ne comparăm cu orașe din Uniunea Europeană. (...) Vreau să îi asigur pe proprietarii din zona noului cartier că vom avea un dialog decent, în interes mutual, public și privat astfel încât să fim împreună mândri de ceea ce realizăm. Acest oraș nu este al profitului, ci un oraș unde publicul trebuie să meargă mână în mână cu privatul. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin și în baza căreia îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria. Avem nevoie de spații de locuire decente, dar nu vom coborî standardele”, a explicat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.

Soporul, proiectat „de la zero” cu transport public, zone verzi, centru de cartier

Echipa de arhitecți care se ocupă de Masterplanul viitorului cartier a prezentat pe larg conceptele care au stat la baza realizării acestuia, precum și calendarul proiectului, strategiile de implementare și cele de mediere. Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă". Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.

CITEȘTE ȘI

Dezbatere privind Masterplanul Sopor. Proprietarii de case se tem că se vor trezi înconjurați de blocuri

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter