Monitorul Cartierelor

RECORD. Un singur clujean nu și-a demolat benevol garajul de tablă. Va plăti primăriei circa 1.000 de euro

Din cei aproape 800 de proprietari de garaje somați să le ridice de pe spațiul public, un singur clujean nu l-a demolat benevol, urmând ca o firmă angajată de primărie să facă acest lucru contracost.

 

 


Primăria Cluj-Napoca a trimis, în luna noiembrie 2020, 794 de somații de eliberare a spațiului public proprietarilor de garaje din cartierele Între Lacuri (182 garaje) și Mănăștur (612 garaje).

 


Aceștia au avut termen până la începutul lunii martie pentru demolarea „de bunăvoie” a garajelor de tablă, iar majoritatea covârșitoare s-au conformat. Potrivit datelor furnizate de viceprimarul Dan Tarcea pentru Monitorul de Cluj, un sigur garaj „a rămas în picioare” după cele trei luni, acesta urmând să fie ridicat de către firma angajată de municipalitate, pe cheltuiala proprietarului. Costul aproximativ pe care îl va avea de plătit proprietarul garajului pentru ridicarea acestuia de către primărie este de 4.500 de lei (aproape 1.000 de euro). Totodată, acesta nu va mai avea drept la loc de parcare după amenajarea acestora pe locul platformelor de garaje.

Din lotul anterior, pe bulevardul Nicolae Titulescu, 10 garaje au fost demolate de firma primăriei, proprietarii refuzând să le ridice din proprie inițiativă. Astfel, viceprimarul Dan Tarcea a remarcat că există o îmbunătățire a gradului de conformare a cetățenilor.


Pe locul vechilor platforme de garaje, primăria amenajează locuri de parcare, spații verzi sau locuri de joacă pentru copii. Până în acest moment au fost demolate 1.500 de garaje din Cluj-Napoca, în carierele Gheorgheni, Mănăștur și Între Lacuri. În tot municipiul există aproximativ 10.000 de garaje de tablă.

Locuitorii din Grigorescu, somați să ridice garajele

288 de proprietari de garaje din cartierul Grigorescu și circa 370 de clujeni din Mănăștur (zona Grigore Alexandrescu) au fost somați să elibereze spațiul, la începutul anului 2021. Aceștia au termen până la finalul lunii mai-începutul lunii iunie să demoleze garajele din tablă.


„Am trimis somații către aproximativ 250 de proprietari de garaje din zona străzilor Donath –Mirăslău –Paul Ioan, în capătul cartierului Grigorescu, o zonă aglomerată și unde există o concentrare mai mare de garaje de acest fel. De asemenea, am continuat cu garajele din Mănăștur, unde au fost trimise somații către 370 de proprietari din zona Primăverii – Grigore Alexandrescu”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Monitorul de Cluj, în februarie 2021.

Viceprimarul a afirmat că primăria caută un teren în Grigorescu pentru construirea primului parking din acest cartier, în zona în care vor fi demolate garajele de tablă. El a declarat că deocamdată nu s-a identificat un loc potrivit, dar primăria ia în calcul inclusiv varianta exproprierilor pentru ridicarea unui parking în Grigorescu.


„Prioritatea noastră pe anul acesta este să identificăm un loc pentru parking în cartierul Grigorescu, pentru că este o zonă extrem de aglomerată, mai ales în zona cuprinsă între strada Donath - strada Paul Ioan și Casa Radio. Acolo este o concentrare foarte mare de mașini și în acest cartier nu avem niciun parking. Dacă în Mărăști avem, în Mănăștur avem destul de multe parkinguri, în cartierele Grigorescu și Zorilor nu avem niciun fel de parking și avem în vedere să facem și în aceste zone parkinguri”, declara Dan Tarcea în ianuarie 2021.

CITEȘTE ȘI

Clujenii vor infrastructură pentru biciclete: „Pistele sunt scurte, fără marcaje și blocate de mașini”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter