Monitorul Cartierelor

Doi clujeni propun amenajarea unor piste de biciclete Între Lacuri, care să conecteze școli, parcuri și magazine. FOTO

Doi clujeni propun Primăriei Cluj-Napoca să amenajeze o rețea de piste de biciclete în cartierul Între Lacuri, care va contribui la descongestionarea traficului din zonă și la crearea unor noi locuri de parcare.

 

 


Clujenii Claudiu Petru Nistor și Dan Chiuzbaian propun municipalității să amenajeze o rețea de piste de biciclete cu o lungime de 6.000 de metri în cartierul Între Lacuri, care să lege parcuri, școli, grădinițe, creșe și zonele comerciale din cartier. De asemenea, ei propun implementarea unor sensuri unice care să fluidizeze circulația în cartier și spre zona Gheorgheni.  Printre altele, beneficiile acestor propuneri ar fi crearea a peste 200 de locuri de parcare.

 


„Cartierul Între Lacuri dispune în acest moment de o rețea de piste pentru biciclete în lungime de aproximativ 1500 m (marcate cu verde deschis), pe străzile Oltului și Mureșului. Ele nu sunt conectate nici între ele, nici cu restul pistelor de biciclete din Cluj-Napoca. Propunem extinderea acestei rețele de piste pentru biciclete cu unele noi (marcate în imagine cu verde închis) și interconectarea segmentelor, realizând astfel o rețea de piste pentru biciclete cu o lungime totală de peste 6000 metri”, se arată în documentul propus de cei doi clujeni.

Principalele avantaje:

1. Conectarea printr-un sistem de piste pentru biciclete a celor 3 locuri de relaxare existente în cartier: Parcul Iulius Mall, Parcul Între – Lacuri I, Parcul Între – Lacuri II, precum și viitorul Parc Est. De asemenea rețeaua de piste pentru biciclete va permite conectarea în siguranță cu Baza sportivă din Gheorgheni, cu acces din parcul Între Lacuri I și prin ”cartierul militar” pe strada Mareșal Constantin Prezan.


2. Conectarea rețelei de piste pentru biciclete cu școala generală Alexandru Vaida Voevod ca și punct central. În acest mod, elevii din cartier, au o alternativă sigură de deplasare la și de la școală.

3. Conectarea printr-un sistem de piste pentru biciclete a zonelor comerciale din cartier: Iulius Mall (str. Alexandru Vaida Voevod, nr 53B), zona comercială de pe strada Dunării, nr 22-24, platforma pe care se află magazinele Kaufland, Lidl, Leroy Merlin (str. Aurel Vlaicu nr. 182) și magazinul Selgros ( Calea Someșeni nr. 8), prin pista deja existentă de pe Calea Someșeni.


4. Pistele noi propuse oferă alternative sigure de deplasare pentru bicicliști evitand străzile colectoare cu trafic auto intens precum Străzile Dunării, Siretului, Sarmisegetuza, Harghitei sau Meșterul Manole.

5. Rețeaua de piste pentru biciclete propusă în cartierul Între Lacuri se poate conecta ușor cu pista deja existentă de pe strada Dorobanților, fapt ce va permite deplasarea în siguranță și ecologic din cartier până în centrul orașului, de unde se poate continua pe pistele deja amenajate până în Parcul Central sau Parcul Rozelor.


Mai multe străzi cu sens unic

De asemnea, cei doi clujeni propun și măsuri pentru îmbunătățirea traficului din cartierul Între Lacuri prin transformarea  străzii Între Lacuri într-o  stradă cu sens unic, pe toată lungimea cu direcție de deplasare N-S (Strada Teodor Mihali - Iulius Mall). Crearea unei piste de biciclete pe partea stângă a străzii, care va permite conectarea cu pistele de pe strada Mureșului, Oltului și Galați, iar pe partea cealaltă a străzii să să amenajeze locuri de parcare.

Totodată ei propun transformarea unor sensuri unice pe mai multe străzi, cum ar fi: Strada Sarmisegetuza, Strada Galați, Strada Jiului, Strada Dunării (tronsonul cuprins între Strada Harghita și Meșterul Manole) etc. Pe lângă transformarea de sens unic, să se realizeze și piste de biciclete și parcări laterale.

Mai multe detalii despre propunere și lucrările necesare realizării pistelor de biciclete, în secțiunea „Fișiere”.

CITEȘTE ȘI:

Napoca SA reziliază contractul pentru strada Eroilor din Florești și anunță că va da în judecată administrația locală

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter