Monitorul Cartierelor

Sete de spații verzi în Cluj! Modernizarea Lacului Gheorgheni a dat startul, clujenii iubesc să petreacă timpul în parcul reabilitat

După ce pista din jurul Lacului I Gheorgheni a fost reabilitată, clujenii savurează zi de zi condițiile de talie europeană din jurul „lacului fără fund”.

 

 


Pista din jurul Lacului I Gheorgheni a fost finalizată la mijlocul lunii septembrie, fiind aduse la standarde europene inclusiv iluminatul public și mobilierul urban. De precizat că au fost reamenajate laturile de nord și est ale Lacului I Gheorgheni, iluminatul public fiind unul modern, cu tehnologie LED.

 


După un deceniu de campanie, activiștii anunță victoria

După aproape zece ani de campanie, activiștii clujeni salută decizia administrației locale de a transforma, în sfârșit, întreg Lacul I Gheorgheni într-o zonă pietonală. Militanții pentru un Cluj mai verde vor acum și mai mult – conectarea noii alei pietonale din jurul lacului, de aproximativ 1 km, de următoarele lacuri din zonă, în ceea ce este propus drept Parcul Est.

Activistul și antreprenorul clujean Adrian Costina își amintește că întreaga campanie a început în urmă cu un deceniu cu propunerea de a fi pietonal, verde și cu mobilier urban modern primul lac din Gheorgheni. El speră că localnicii nu vor trebui să aștepte la fel de mult pentru extinderea legăturilor pietonale și cicliste spre celelalte lacuri, respectiv pentru întreruperea totală a traficului auto înspre mall în zona lacului, ca să existe acces nemotorizat spre următorul lac.


„Vrem să avem un oraș verde, vrem să avem un oraș în care să ne facă plăcere să stăm, nu un oraș unde lucrăm de luni până vineri și în weekend plecăm toată lumea din oraș pe munți, pe dealuri, ca să ne bucurăm de spațiu verde. Noi vrem spațiu verde aici, lângă noi, în oraș. Ăsta este mesajul pe care l-am transmis administrației clujene încă din 2010-2012, atunci când am început activismul, prin solicitările noastre de a salva ce se mai poate salva din acest spațiu verde din jurul primului lac Gheorgheni, de a pietonaliza întreaga zonă”, a declarat Adrian Costina.

Clujenii au sete de spațiu verde în oraș!

„Au trecut 10 ani de atunci (de la inițierea campaniei – n.r.). În sfârșit, s-a reușit pietonalizarea întregului spațiu din jurul primului lac Gheorgheni. Nu este o bucățică mare, este o bucățică mică, dar dacă ați veni după-masa aici, veți vedea că este arhiplin, deci e clar ce își doresc cetățenii”, este de părere antreprenorul clujean.


„Acum nu mai este o surpriză pentru administrația clujeană, dar în 2010 îmi aduc aminte cât de surprinși au fost cei din Primărie. Pe lângă opoziția pe care o aveau politică, mai au o opoziție: cea a cetățenilor. Semnalul transmis a fost: vrem spațiu verde în oraș! Vrem să avem o calitate a vieții în cartiere! Nu doar să ne bucurăm cu un centru vopsit și cosmetizat, ci vrem ca viețile noastre să fie bune în cartiere, acolo unde locuim”, a conchis Adrian Costina, reafirmând necesitatea Parcului Est.

„Parcul Est” va avea o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Parcul Est a fost inclus de Primăria municipiului Cluj-Napoca în noul Plan Integrat de Calitate a Aerului, votat la începutul lunii iunie, iar organizarea concursului de soluții pentru amenajarea parcului (în valoare de circa 6,2 milioane de lei, fără TVA) a fost aprobată în Consiliul Local la începutul lunii septembrie.


CITEȘTE ȘI:

Amenajăm lacul Gheorgheni, dar nu heirupist? Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac!

 

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter