Actualitate

Amenajăm lacul Gheorgheni, dar nu heirupist? Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac!

Asociația clujeană Societate Organizată Sustenabil (SOS) salută și nu prea inițiativa pistei de biciclete și a unei alei pietonale pe malul nordic a primului lac din Gheorgheni.

Amenajăm lacul Gheorgheni, dar „fără heirupisme”. Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac!, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Amenajăm lacul Gheorgheni, dar „fără heirupisme”. Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac!, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Așa cum Monitorul de Cluj a semnalat în urmă cu câteva zile, zona lacului 1 din Gheorgheni, cunoscut și sub denumirea de „Lacul fără fund”, va fi revigorată complet, informație confirmată, miercuri, și de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Cu toate acestea, deși salută inițativa, activiștii clujeni insistă ca lucrările din zona Iulius Mall să nu fie executate „cu heirupul”.

Pista de biciclete, prea îngustă?

Pista de biciclete ar trebui integrată în proiectul mare al Parcului Est, pentru care municipalitatea, la propunerea SOS Parcul Est, a lansat un concurs de proiecte pentru crearea celui mai mare spațiu public verde din Cluj-Napoca, care ar fi trebuit să se desfășoare în mai. Mai departe, pista de biciclete în dublu sens cu o lățime de doi metri este prea îngustă, spun activiștii.


„Ori se lărgește pista și se îngustează spațiul pietonal, dând, în compensație, mai mult spațiu pietonal la lacul 3, ori se face doar un singur sens pentru a da posibilitatea oamenilor să pedaleze în tandem și să se recreeze. Pistele de biciclete se fac pe distanțe mai mari de 450 de metri, de aceea Primăria trebuie să lege pista de lacul 3, unde se demolează garajele, și Parcul Est într-un plan coerent”, avertizează deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Boc: „Lacul va fi așa cum nu l-ați văzut niciodată!”

„Avem o chestiune foarte importantă, amenajarea zonei din jurul lacului Gheorgheni. Pista din jurul lacului va fi realizată în integralitate, va fi o zonă superbă, cu peste 1.000 mp de zone pietonale, alți 1.600 mp de zonă verde și 900 mp de piste pentru biciclete. Va fi cel mai frumos proiect din jurul unui lac, nu din Cluj-Napoca, ci din întreaga zonă, va fi minunată!”, a dat asigurări edilul.


„O primă parte a fost făcută cu câțiva ani în urmă. Acum, am reușit să facem exproprierile, să trecem în proprietatea noastră ce era al nostru și să intabulăm, să aprobăm indicatorii tehnico-economici, ca în 5 luni să avem malul lacului Gheorgheni așa cum nu l-ați văzut niciodată, unde clujenii să se bucure de cadrul natural, să poată derula, în condițiile în care ne va permite vremea, activități recreative”, a precizat Boc, într-o emisiune radio.

Un nou proiect imobiliar pe malul lacului?

Dohotaru susține că, în acest caz, nu există un plan de ansamblu, de a avea o rețea de piste la nivel de oraș, lucru care poate fi făcut acum, în contextul pandemiei, pentru că nu există trafic auto. Mai departe, parlamentarul clujean afirmă că „nu vedem integrată amenajarea pistei nici în contextul creării Parcului Est”, unde s-au propus aproape zece km de piste și alei pietonale.


Pista și aleea, fără o strategie mai generală, par doar un târg pentru a se autoriza un nou proiect imobiliar pe versantul nordic al lacului. Votul programat de Consiliului Local ar trebui dat după ce se lămuresc aspectele prezentate de SOS printr-o dezbatere publică în format digital sau în format fizic, la încheierea pandemiei”, este de părere Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI:


O nouă față pentru Lacul Gheorgheni! Pistă pentru bicicliști, mai mult spațiu verde în jur

 

Parcări în loc de garaje în cartierul Între Lacuri? „Ar fi o mare greșeală!”, spun activiștii

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter