Monitorul Cartierelor

Transport școlar pentru elevii de lângă Cluj? „Să își facă școli, creșe și grădinițe!”

În condițiile în care numărul elevilor care vin la școlile din zona centrală din cartierele Clujului este în continuă creștere, părinții solicită introducerea autobuzelor școlare și în localitățile din Zona Metropolitană.

Transport școlar pentru elevii de lângă Cluj? „Să își facă școli, creșe și grădinițe!” Transport școlar pentru elevii de lângă Cluj? „Să își facă școli, creșe și grădinițe!”

 

 


Monitorul de Cluj a prezentat situația delicată a străzilor blocate de părinții care vin după copii la școlile din zona centrală, așteptându-i cu mașina pe avarii. Numărul autobuzelor școlare se dovedește a fi insuficient, iar din lipsa locurilor de parcare, mașinile „sufocă” Centrul. Cu toate acestea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este reticent privind introducerea curselor școlare și în localitățile limitrofe.

 


„În prima parte ar trebui să facă cei de acolo (localități – n.r.) școli, creșe și grădinițe, este prima idee. Nu plimbăm acum din toată Zona Metropolitană în Cluj... Trebuie să ai școală în Baciu, în Chinteni, trebuie să ai grădiniță peste tot. Evident, suntem deschiși la această colaborare, dar Compania de Transport Public este pe bani, nu e caritate. Nu poate funcționa decât pe criterii economice, din punctul ăsta de vedere recomand primăriilor din zonă să facă infrastructura școlară, astfel ca oamenii să nu umble prea mult prin tot Clujul”, a precizat Emil Boc, joi dimineață, într-o emisiune radio.

Transportul gratuit al elevilor, plătit din buzunarul clujenilor

Edilul-șef este de părere că „s-a demonstrat” că în școlile din cartiere calitatea educației este cel puțin la fel de bună ca în școlile de tradiție din zona centrală. Astfel, pentru a diminua traficul nenecesar, el recomandă administrațiilor locale din vecinătatea municipiului să investească în infrastructura școlară. În ultimă instanță, dacă bugetul local al primăriilor le va permite, Emil Boc este deschis pentru introducerea unor linii de transport în aceste localități.


„În al doilea rând, dacă au resursa financiară, analizăm posibilitatea respectivă. Aceste transporturi le plătim, și transportul elevilor, ce credeți, este gratis? Plătesc clujenii din banii lor acest transport pe care noi îl asigurăm elevilor. Suntem deschiși la colaborare, dar trebuie ca primăriile de acolo să vină cu un plan coerent. Floreștiul și-a făcut până la urmă o școală, mai târziu, dar mai bine ca niciodată”, a completat Emil Boc.

Programul Autobuze școlare s-a extins în Lomb, Iris și Făget

Din anul școlar 2020-2021, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca au extins programul „Autobuze școlare” cu noi trasee dedicate transportului în siguranță al copiilor către și de la școală. Astfel, noile rute pentru elevi conectează zonele Lomb și Iris cu zona centrală, precum și strada Făget, respectiv zona Eugen Ionesco de Piața Avram Iancu/strada Dorobanților.


Pentru siguranța copiilor, Poliția Locală asigură prezența a cel puțin un polițist în fiecare autobuz școlar. Ei însoțesc copiii atât la urcare și la coborâre din autobuz, cât și la trecerile de pietoni, până când elevii vor fi preluați de un cadru didactic. Proiectul-pilot din cadrul procesului de Bugetare paticipativă al Primăriei a fost extins deja de la 5 la 12 trasee, iar acum a ajuns la 14 trasee care acoperă o distanță de 200 km dus/întors.

„Săptămânal, mii de elevi sunt transportați în municipiu către școlile unde învață, de la startul programului până în prezent au fost transportați peste 150.000 de elevi”, a precizat Boc. De altfel, sunt achiziționate încă 10 autobuze noi pentru transportul școlar, „astfel încât să putem oferi cele mai bune condiții pentru copii și să avem rute și către zonele cu mai puțini elevi”, a completat primarul.


CITEȘTE ȘI:

Clujenii blochează centrul orașului când își recuperează pruncii de la școală

 

Cluj-Napoca: Programul Autobuze școlare se extinde

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter