Monitorul Cartierelor

Activiștii se opun unui proiect imobiliar de 13 etaje în Mănăștur. Ce solicită în schimb?

Activiștii clujeni de la Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) se opun autorizării de către Primăria municipiului Cluj-Napoca a unui proiect imobiliar în cartierul Mănăștur.

Activiștii se opun unui proiect imobiliar de 13 etaje în Mănăștur. Ce solicită? Activiștii se opun unui proiect imobiliar de 13 etaje în Mănăștur. Ce solicită?

Este vorba despre un proiect imobiliar de 13 niveluri pe strada Parâng, în vecinătatea zonei noii Baze Sportive „La Terenuri”. „Nu știu niciun vecin din Mănăștur care să vrea blocul într-o zonă deja înghesuită. Ieri (luni – n.r.) a fost deadline să trimitem observațiile noastre către Comisia de Urbanism”, a precizat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Activiștii doresc grădini comunitare în Mănăștur

Activiștii trag un semnal de alarmă și cu privire la „raderea” unei părți a grădinilor, care ar urma să dispară în întregime, potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „construire locuințe mixte strada Parâng”. Ei solicită ca grădinile informale de pe domeniul public să fie păstrate și formalizate ca grădini comunitare, pentru a nu dispărea asemenea celor învecinate.


„În ciuda faptului că s-au cerut modificări din partea Primăriei la proiectul imobiliar, acestea au fost minimale. Miza ar fi realizarea unei construcții de 4 etaje, astfel încât cartierul să fie cât mai puțin înghesuit. Cerem ca grădinile informale de pe domeniul public să fie păstrate și formalizate ca grădini comunitare pentru a nu dispărea asemenea celor demolate de investitorul blocului din imagine”, atrage atenția parlamentarul clujean, director executiv SOS.

Crearea așa-ziselor grădini comunitare poate fi facilitată printr-o Hotărâre de Consiliu Local, amintește parlamentarul clujean. De altfel, un draft de politică locală pentru grădinărit a fost deja propus de Asociația SOS. Documentul ar putea fi votat de către decidenții municipiului printr-o Hotărâre, astfel încât să dea startul grădinăritului comunitar în Cluj-Napoca și, ulterior, chiar și în alte orașe din România.


„SOS are un plan ignorat până acum”

„PUZ-ul ar fi trebuit să pună în evidență ce se întâmplă cu vecinătățile, dar la Cluj cunoaștem doar «urbanismul de parcelă», care profită la maxim de context (spațiul verde existent și viitor) ca să justifice în Mănăștur un mastodont cu 13 niveluri, mai monstruos decât orice au construit comuniștii. El denotă o lipsă completă de respect pentru grădinile existente, care sunt văzute ca un soi de favelă”, este de părere Silviu Medeșan, președintele SOS.

„Paradisul grădinilor – un univers în sine, tipic pentru cartier – ar putea fi transformate, printr-o decizie a Municipalității, într-un prim hub de inovare în grădinărit urban primitor pentru vecinii vitregiți de o nouă «îndesire». SOS are un plan ignorat până acum. Nu vrem un alt gazon bărbierit pe care să organizăm un alt festival, ci vrem diversitate urbană, aceasta însemnând o asumarea a protejării și încurajarea apariției de noi grădini comunitare în Clujul sufocat de betoane, trafic și vacarm sonor și urbanistic”, mai spune Silviu Medeșan.


„Primăria face o greșeală autorizând acest proiect imobiliar. (…) Cu toții dorim să păstrăm cât mai mult din spațiul verde. Dacă ar fi existat o dezbatere reală cu locuitorii, nu mailuri trimise Primăriei până în 13 iulie, s-ar fi văzut opțiunea locuitorilor. De aceea, Comisia de urbanism ar trebui să propună o redimensionare echitabilă, astfel încât proiectul imobiliar să fie de patru etaje, asemenea blocurilor învecinate”, afirmă Adrian Dohotaru.

Regenerare urbană în Mănăștur?

În urmă cu o săptămână, la prima consultare publică pentru realizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), arhitectul Octav Olănescu a precizat că scopul regenerării urbane este îmbunătățirea confortului urban și a calității vieții rezidenților din cartierele clujene, printre care și Mănăștur, dar și din zona metropolitană.


CITEȘTE ȘI:

Fără construcţii de 13 etaje în Mănăştur. Petiţie către Emil Boc: „Nu autorizaţi blocurile!”
 

Victorie pentru activiștii clujeni. Fără blocuri de 13 etaje în zona „La Terenuri” – Mănăștur
 

abonare newsletter