monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Victorie pentru activiștii clujeni. Fără blocuri de 13 etaje în zona „La Terenuri” – Mănăștur

Activiștii clujeni anunță o „victorie de etapă” în cazul blocurilor de 13 niveluri din zona „La Terenuri”.

Victorie pentru activiștii clujeni. Fără blocuri de 13 etaje în zona „La Terenuri” – Mănăștur

Primăria municipiului Cluj-Napoca a cerut Comisiei de urbanism ca blocurile din respectiva zonă să aibă dimensiuni mai mici, dar și să lase mai mult spațiu verde. Toate acestea în urma criticilor aduse de Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) și a locuitorilor din zonă, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

„Pentru a demonstra că parcul și baza «La Terenuri» nu sunt promisiuni înainte de alegeri, cerem Primăriei să nu avizeze spre construire blocurile de pe strada Parâng înainte de plantarea primului arbore și amenajarea primei alei din material ecologic din proiectul parcului și a bazei sportive”, solicită acum ecologiștii.


„Stau în zonă și în Mănăștur, din ce am discutat cu vecinii și părinții de la grădinița de lângă proiectul imobiliar, nu vrem mai multă înghesuială și trafic auto, prin construirea a 162 de noi apartamente! Dacă nu ai semnat petiția cu 2.500 de semnatari pentru amenajarea zonei «La Terenuri», co-inițiată de SOS, fă-o acum!”, este apelul parlamentarului clujean.

„Victorie! În urma acțiunilor noastre din ultimii 6 ani (petiție, evenimente cu mii de clujeni, dezbateri, ateliere, construcții temporare), municipalitatea clujeană a făcut public în mai 2019 un proiect de amenajare a zonei «La Terenuri»! Mulțumim autorităților că au inițiat demersurile de transformare a acestei zone lăsate trei decenii în paragină într-un parc, însă dorim în același timp un angajament mai ferm al Primăriei cu privire la materializarea acestui Parc”, se arată în textul actualizat al petiției.


Ce doresc clujenii din Mănăștur?

1. Un calendar și un termen-limită clar de finalizare a proiectului de amenajare;|
2. Dezbateri în cartier despre cum trebuie să arate proiectul, ca mănășturenii să aibă un cuvânt de spus. În acest scop, clujenii solicită acces la toată documentația publică completă a proiectului de amenajare – „Studiu de fezabilitate preliminar – Baza sportivă «La Terenuri»”;
3. Conectarea zonei verzi „La Terenuri” de Pădure, Grădini, Pârâul Calvaria și Cinema Dacia.

„Noi, mănășturenii, dar și alți utilizatori ai spațiilor verzi din cartier, cerem Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca investiții în reabilitarea zonei «La Terenuri». Pentru ca acestea să fie posibile, dorim ca municipalitatea să negocieze cu proprietarii privați așa cum a negociat pentru terenul de sub parkingul de lângă «La Terenuri» și să recupereze aceste spații, ca apoi să le redea sub forma unui Parc/ Spațiu Verde Public tuturor locuitorilor din cartier și din Cluj-Napoca”, spun activiștii.


De ce este important?

„Calitatea vieții în oraș are de suferit dacă investițiile principale sunt axate pe asfaltări și inițiative ce favorizează traficul auto personal. Suntem mai mulți oameni decât mașini, de aceea vrem un primar și un Consiliu Local care ascultă vocea cetățenilor. «La Terenuri» (între pădure – str. Mehedinți – Grădini) este cel mai mare spațiu verde folosit în comun al Mănășturului”, se mai arată în textul petiției.

Clujenii spun că este de neacceptat ca spațiul „La Terenuri” – Mănăștur să fie lăsat să se deterioreze așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Răspândirea mizeriei și degradarea zonei au fost constante, în ciuda faptului că este utilizată de un număr foarte mare de locuitori, care socializează zilnic într-unul din puținele spații pe teren plat ale cartierului care nu este încă ocupat de blocuri sau de alte construcții.


„Chiar dacă de mai bine de 4 ani inițiativa „La Terenuri” – Spațiu Comun în Mănăștur împreună cu mănășturenii au ecologizat zona, au construit piese de mobilier temporar și au creat locuri de întâlnire comunitară și culturală considerăm insuficiente aceste eforturi fără aportul și asumarea municipalității clujene”, conchid activiștii clujeni.

La ce visează mănășturenii?

– schimb de terenuri sau răscumpărarea de către municipalitate a terenurilor retrocedate către persoane private pentru a nu mai exista nicio scuză pentru lipsa investițiilor publice;
– reabilitarea suprafețelor de sport, a mobilierului urban și amenajarea terenurilor în urma consultărilor cu rezidenți și experți;
– instalarea unor cișmele, a unor toalete și curățarea spațiului verde;
– transformarea zonei verzi în parc public pentru mănăștureni, într-un parteneriat real civic-public;
– sprijinirea de către administrația Cinematografului Dacia a unor evenimente comunitare în aer liber în colaborare cu societatea civilă și mănășturenii.