Monitorul Cartierelor

Proiectul Parcului Est amintește de distracția din Epoca de Aur. Cum se distrau tinerii clujeni?

Activiștii clujeni spun că amenajarea Parcului Est, în zona Gheorgheni, nu este o idee nouă, ci „reia deziderate vechi de decenii”.

Proiectul Parcului Est amintește de distracția din Epoca de Aur. Cum se distrau tinerii clujeni? Proiectul Parcului Est amintește de distracția din Epoca de Aur. Cum se distrau tinerii clujeni?

Activiștii SOS Parcul Est amintesc că parcul propus de ei vine de la primul lac din Gheorgheni, până la ultimele lacuri de lângă Selgros. Așadar, Parcul Est nu ar fi doar în zona fostei pepiniere, ci ar uni toate zonele verzi existente, toate lacurile, dar și fosta pepinieră, stufărișul, Becaș, Parcul Tulcea, Parcul Iulius și Baza Sportivă Gheorgheni.

„Proiectul de parc e mai vechi, un plan vag era din perioada interbelică, un plan mai concret a fost din perioada comunistă, din care s-a realizat parțial amenajarea primului lac, a unor terenuri de sport și a unor locuri de agrement. Campania reia de fapt niște deziderate vechi de decenii, fiind astfel o campanie de reapropriere a spațiului public, de revendicare a unor bunuri «verzi»”, se arată într-un mesaj al activiștilor.


Reamintim că, în luna februarie, Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, urma să lanseze un concurs internațional de soluții pentru viitorul Parc Est, până la mijlocul acestui an. Izbucnirea pandemiei de coronavirus și prioritizarea investițiilor a dat însă peste cap planurile municipalității.

Pe lacul de la Iulius Mall se organizau concursuri de navo-modelism

Pe vremea când încă se se sărbătorea „Ziua Tineretului”, majoritatea activităților care se organizau în oraș, se desfășurau în jurul Casei Tineretului, actualul hotel Univers T. Astfel, pe lacul din cartierul Gheorgheni se desfășura un concurs de navo-modelism, povestește Ioana Matei.


Navo-modelele erau construite de membrii cercurilor tehnico-aplicative de la Casa Pionierilor. Modelele erau manevrate de la margine prin comandă automată, iar câștigătorii primeau diplome și premii în diverse obiecte, mai spune ea.

Apoi, după-amiază, mulți tineri preferau să iasă la iarbă verde, unde jucau volei, stăteau la soare, jucau șah, asistau la spectacole folclorice în Pădurea Hoia și în Făget, în zona „Sf. Ion”, dar era un program liber. Ziua Tineretului se încheia cu discoteci, serate de „muzică tânără” (folk) și brigăzi artistice care se desfășurau la Casa de Cultură a Studenților, Casa Tineretului și la Cluburile de Tineret, mărturisește Ioana Matei.


CITEȘTE ȘI:

Se va înrăutăți calitatea aerului în Cluj? Consiliul Local a votat Planul de îmbunătățire a calității aerului pentru perioada 2020-2024
 

abonare newsletter