Actualitate

O idee veche de acum jumătate de secol, din nou pe masa dezbaterilor? „Va fi mai mare de 5-6 ori decât Parcul Central!”

Haosul urbanistic este coșmarul care bântuie clujenii, speriați de aglomerația care se formează odată cu dezvoltarea rapidă a orașului. O idee vehiculată încă prin anii ’60 ar putea oferi o gură de oxigen Clujului care se sufocă în ritmul amețitor al construcțiilor.

Pe lângă discuțiile privind reglementările urbanistice pentru zona Sopor la dezbaterea publică organizată joia trecută, deputatul independent Adrian Dohotaru a (re)lansat ideea dezvoltării Parcului Est, solicitată cu disperare în trecut și de cetățeni. Clujenii au cerut ani la rând amenajarea Parcului Est, însă vocile lor au fost ignorate de autorități, care marșează pe aceeași idee: aquapark. Adrian Dohotaru susține că aquaparkul cu care sunt amăgiți clujenii poate fi construit într-o zonă mai îndepărtată de oraș, tocmai pentru a nu aglomera și mai mult traficul.

„Vă propun o chestiune foarte simplă, pentru a nu mai repeta haosul urbanistic pe care l-am văzut în Florești, în Bună Ziua sau în Europa (n.r. cartier). Să punem mai mult accent pe funcțiunile publice! În calitate de deputat, dar și de activist de mediu, vă propun să avem cel mai mare parc al orașului, Parcul Est. Propus de arhitecți încă din anii ’60, Parcul Este poate fi de 5-6 ori mai mare decât Parcul Central. Ar veni de la Baza Sportivă Gheorgheni până spre Selgros, să vină de la primul lac din Gheorgheni până spre ultimele lacuri, prin fosta pepinieră Becaș și zona de stufăriș. Să fie un spațiu public verde, nu neapărat privat. Un aquapark, așa cum s-a discutat, se poate face într-o zonă ceva mai îndepărtată de oraș, tocmai pentru a nu aglomera și mai tare această zonă care se dezvoltă”, a declarat deputatul de Cluj, la dezbaterea publică de la Centrul de Cultură Urbană Casino.


Presiunea trebuie să continue!

În septembrie 2018, Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru aquaparkul din Gheorgheni. Licitația pentru studiul de fezabilitate la proiectul „Aqua Park Indoor & Outdoor și parcare - zona verde est Cluj-Napoca” a fost estimat la aproape un milion de lei (948.865 de lei), bani din bugetul municipiului. Emil Boc promitea construirea unui aquapark şi a unei baze sportive pe o suprafaţă de 16,5 hectare în Gheorgheni, în fosta pepinieră Becaş. Costurile realizării aqua park-ului se ridică la suma de 30 de milioane de euro.

Potrivit municipalităţii, aqua park-ul se va ridica pe aproximativ 11-12 hectare şi „va conţine cele mai moderne dotări în domeniu”, iar pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare de teren ar urma să se realizeze o bază sportivă pentru performanţă în Cluj-Napoca „pentru Universitatea Cluj, dar şi pentru celelalte echipe, CFR Cluj sau altele”.


Pentru a fi luați în serios, cetățenii și-au format, în urmă cu câțiva ani, grupul civic „SOS Lacurile Gheorgheni”, în speranța că municipalitatea îi va băga în seamă în această formă organizată. Adrian Dohotaru susține că presiunile trebuie să continue în speranța „unei mai bune calități a vieții”.

„Este vital să avem acest parc (n.r. Parcul Est) într-o zonă în care deja se construiește masiv, în zonele Între Lacuri și Gheorgheni, vedem acum ce se întâmplă și în Sopor. Este moștenirea pe care voi o puteți lăsa, alături de administrație, copiilor voștri, dar și nouă, pentru a ne bucura de o calitate a vieții ceva mai ridicată. În acest sens am venit cu demersuri în trecut, inclusiv cu expertiză, cu oameni care au expertiză pe fonduri europene și care pot să aducă milioane de euro prin diverse proiecte, dacă Primăria, dacă RADP-ul care administrează zona sunt de acord și, bineînțeles, dacă există și o presiune din partea voastră pentru a avea aceste funcțiuni publice”, a precizat deputatul independent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter