Monitorul Cartierelor

Centru de cartier modern, în Iris! Autorizație emisă pentru lucrări la Piața Karl Liebknecht și pe străzile adiacente

Pot începe lucrările de reamenajare a Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente! Autorizație emisă pentru proiectul în valoare de 5 milioane de euro.

Pot începe lucrările la Piața Karl Liebknech. Sursa foto: Randări proiect Pot începe lucrările la Piața Karl Liebknech. Sursa foto: Randări proiect

 

 


Primăria Cluj-napoca a emis recent autorizația de construire pentru executarea lucrărilor amenajare a unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht, Parcul Iris și străzile adiacente (străzile Maramureșului, Oașului, Nădășel). 

 


Licitația pentru modernizarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente din Cluj-Napoca a fost adjudecată în urmă cu un an în favoarea asocierii Nord Conforest - NV Construct. Investiția se ridică la 14,9 milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro. Finanțarea este asigurată din bugetul local.

Lucrările de modernizare vor avea loc în Piața Karl Liebknecht, care va deveni un „centru de cartier” în Iris, cu spații verzi, piste de biciclete și alei pentru pietoni. 


Ce lucrări vor avea loc în Piața Karl Liebknecht?

Zona vizată este situată în centrul cartierului Iris și are o suprafață de 23.160 mp. Intervenția acoperă Piața Karl Liebknecht și Parcul Iris, Parcul Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris. Modernizarea și reamenajarea Pieței Karl Liebknecht urmărește în principal să facă loc spațiilor pietonale și „shared-space”, în detrimentul betoanelor și a mașinilor parcate pe trotuare.

Modernizarea Pieței Karl Liebknecht se concentrează pe crearea aleilor și a spațiilor verzi. Astfel, prin noile amenajări propuse, sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wi-fi etc.


Piața K. Liebkecht se pietonalizează și devine „centru de cartier”, cu mobilier urban, locuri de repaus, terase, etc. Locurile de parcare de aici, 35 la număr, sunt relocate pe străzile adiacente. Se reconfigurează aleile pietonale, pavajele și iluminatul public se refac. Piața Karl Liebknecht va beneficia de locuri de relaxare pentru pietoni.

Se schimbă circulaţia auto

Astfel, conceptul de amenajare propune introducerea unui sistem de sensuri unice, în așa fel încât să asigure legături în zona Războieni spre Vest, Puieților spre Nord, Asachi spre Vest, Haret spre Sud, Postăvarul și Nicolae Romanul spre Sud și Iris de la Est spre Vest. Este propusă, de asemenea, introducerea de piste velo pe Nicolae Romanul și Puieților.


În cadrul proiectului, va fi amenajat o suprafață de 5.857 mp de spații verzi, 8.934 mp de spații pietonale, 1.352 mp infrastructură pentru biciclete și trotinete și 7.017 mp de suprafață carosabilă. Vor fi amenajate 90 de locuri de parcare pentru vehicule electrice, din care 10 sunt dotate cu stații de încărcare. Alte 40 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice sunt amenajate în cadrul investiției.

Documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente” au fost aprobate de consiliul local la finalul anului 2021.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă numele Pieței Karl Liebknecht? Piața, printre ultimele care poartă numele din „Epoca de Aur”

Ultimele Stiri
abonare newsletter