Monitorul Cartierelor

Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor: „Ne va scoate din poluarea și stresul zilnic” - FOTO

Parcul Feroviarilor intră în ultima fază de amenajare. Cum arată parcul din Iris și ce trăsături unice are acesta?

Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

 

 


Au mai rămas doar două luni până la termenul de finalizare a lucrărilor pe la Parcul Feroviarilor. Spațiul verde din cartierul Iris prinde contur și se transformă într-un obiectiv de infrastructură verde-albastră de calitate. Format din zone umede cu stufărișuri, alei permeabile sau cu dale și zone plantate cu iarbă sau flori, parcul va deveni un refugiu de la poluarea și stresul zilnic.

 


„E Parcul Feroviarilor cu o lună înainte de redarea în circuit pentru publicul larg. Ne-ar fi plăcut să comunice cu Someșul cu maluri mai line, pentru că de pe băncile actuale abia se vede râul, dar e îmbucurător să vedem zone umede cu stufărișuri, alei permeabile, alei cu dale și iarbă ori flori. Trunchiurile de copaci la râu au fost idee bună ca să avem priveliște la apă. Spre deosebire de Parcul Armătura, decizia salutară a arhitectului a fost de a nu tăia copacii la râu, chiar daca s-a defrișat cam invaziv în parc. (…)

Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Totuși, sunt mai multe plusuri decât minusuri. Unul dintre parcurile copilăriei noastre este acum disponibil pentru noi, pentru copiii noștri, dar să sperăm că și pentru multe alte vietăți la acest spațiu public verde imens pe care îl vedem la râu, un parc al Someșului la nivel metropolitan, continuu, o infrastructură verde-albastră, care ne va scoate din poluarea și stresul zilnic. În momentul de față, culoarul verde albastru la Someș în zona metropolitană, pe care îl vrem realizat cu Soluții Bazate pe Natură, este cea mai generoasă idee de spațiu public verde din Romania, alături de salba de lacuri de pe Colentina, dar noi suntem mult mai avansați în proiectare și realizare față de București”, transmit cei de la Asociația Someșul Nostru.


Parcul Feroviarilor, terminat anul acesta

Lucrările sunt realizate de SC Nord Conforest SA și se vor finaliza anul acesta, în luna decembrie. Valoarea totală a contractului: 43.999.114,63 lei TVA inclus. 

Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

Proiectul pune accent pe biodiversitate și cuprinde plantarea a 510 arbori cu balot pe lângă vegetația existentă, respectiv peste 30.000 exemplare vegetație de talie mică pentru, spre exemplu, garduri vii, zone umbroase, garnisire suprafețe grădini pluviale și zone inundabile, acoperire taluzuri. Suprafața totală verde la finalizarea proiectului va fi 49.653 mp, suprafața totală a parcului în proces de reabilitare fiind de 5,3 hectare. Se amenajează alei pentru pietoni și bicicliști, pavilioane multifuncționale, amfiteatre, lacuri de retenție, spații tehnice; vor fi amplasate grupuri sanitare, mobilier urban modern, etc. Amenajat pe o suprafață extrem de generoasă, Parcul Feroviarilor va concura cu Parcul Mare din Cluj-Napoca, potrivit reprezentanților administrației locale. 


Numărătoare inversă până la deschiderea Parcului Feroviarilor. FOTO: Facebook/ Someșul Nostru

În total, parcul va dispune de cinci accese secundare, două din strada Parcul Feroviarilor și trei accese de pe malul stâng al râului Someș, fiecare deservit de câte o pasarelă pietonală. O pasarelă exista deja înainte de începerea lucrărilor și alte două sunt propuse pentru construire.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Au început lucrările la cel mai mare parc sportiv din Florești. Terenuri, piste de alergat și biciclete și parc de aventură!

Ultimele Stiri
abonare newsletter