Monitorul Cartierelor

20 de hectare de spații verzi în toate cartierele Clujului. VEZI ce parcuri sunt în lucru și care vor fi gata anul acesta

20 de hectare de spații verzi vor fi amenajate în toate colțurile orașului, cu peste 110 milioane de euro! Primarul Emil Boc a făcut o trecere în revistă a parcurilor și zonelor verzi aflate în amenajare sau cu proiecte în pregătire.

20 de hectare de spații verzi în toate cartierele Clujului. FOTO: Facebook/ Emil Boc 20 de hectare de spații verzi în toate cartierele Clujului. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Fiecare cartier al Clujului va avea un „colț verde” în următorii ani. Primăria Cluj-Napoca are în derulare proiecte de amenajare pentru 20 de hectare de spații verzi în fiecare colț al orașului, în valoare totală de circa 110 milioane de euro. 

 


„Avem 20 de hectare de spații verzi în toate colțurile orașului, de 110 milioane de euro. Avem 14 lucrări finalizate sau în prag de finalizare, acestea sunt gata sau vor fi gata până în 31 decembrie, avem 11 proiecte în faze avansate de pregătire a derulării lor și două proiecte în pregătire. Toate aceste proiecte vin să întregească dimensiunea verde, nepoluantă a orașului”, a declarat primarul Emil Boc. 

Proiectele finalizate de Primărie sau cu termen de finalizare anul acesta sunt:


- Baza sportivă Gheorgheni;
- Baza sportivă „La Terenuri”;
- Pădurea-parc Făget;
- Parcul Între Lacuri;
- Pădurea Clujenilor;
- Parcul Armătura;
- Platoul Sălii Sporturilor;
- amenajarea Malurilor Someșului;
- Parcul Ștefan cel Mare;
- Parcul Farmec;
- Parcul Feroviarilor;
- Parcul Observator-Zorilor;
- zona de agrement Grigore Alexandrescu;
- Parcul 14 Iulie.

Proiecte în diverse faze de pregătire:


- Parcul Primăverii;
- Parcul Caragiale;
- coridorul Canalul Morii – zona Rozelor – Plopilor;
- Cetățuia;
- Parcul Est;
- Parcul Bună Ziua;
- regenerarea zonei verzi Expo Transilvania;
- Someșul Metropolitan – amenajarea culoarului de mobilitate urbană durabilă – pietonal și velo, 
- Parc-pădure Borhanci;
- Baza sportivă Borhanci;
- Spațiile verzi din cartierul Sopor. 

Două proiecte planificate și în faze incipiente de pregătire:


- aria naturală protejată de interes local – Hoia-Cheile Baciului;
- Parcul Colina.

Totodată, primarul Emil Boc a vorbit despre politicile adoptate de țările europene, când vine vorba de spațiile verzi din orașe:

„M-am uitat la o regulă pe care o implementează mai nou foarte multe orașe europene, care își iau angajamente pentru următoarele decenii. Este regula 3-30-300. Este bazată pe dovezi de urbanism verde și de calitate a vieții și este o modalitate simplă, dar eficientă de a îmbunătăți calitatea vieții în orașe. Regula spune că toată lumea ar trebui, în orașe, să vadă cel puțin trei copaci din casa lor. Oriunde locuiești în oraș, din casa ta să poți vedea trei copaci. A doua regulă este că ar trebui să existe 30% acoperire cu coronament de copaci în fiecare cartier. Nu 30% din suprafața totală a orașului să fie acoperită cu copaci, aia se poate îndeplini, ci în fiecare cartier să fie 30% din suprafața cartierului cu copaci. Altfel, nu asiguri egalitatea, nu asiguri șansa fiecărui cetățen de a avea un mediu curat în fiecare cartier. A treia regulă este ca distanța maximă de parcurs până la cel mai apropiat parc public sau spațiu verde ar trebui să fie de maxim 300 de metri. Aici sunt luate în considerare și zone cu vegetație substanțială, coridoarele verzi liniare, spații pentru exerciții fizice. Deja aceste proiecte se implementează în Europa și în lume. Unele orașe au ambiții și mai mari, de 40% acoperire cu coronament de copaci”, a declarat Emil Boc. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parcul 14 Iulie se deschide, din toamnă, pentru clujeni. Noi zone de relaxare și sport în cartierul Grigorescu

abonare newsletter