Externe

Budapesta va sprijini accelerarea integrării Republicii Moldova, în cursul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene. Péter Szijjártó: „Suntem interesați de o cooperare cât mai strânsă”.

Ungaria este interesată de o cooperare cât mai strânsă între Uniunea Europeană şi Moldova, prin urmare, în timpul preşedinţiei ungare a UE, Budapesta va sprijini prin toate mijloacele accelerarea procesului de integrare.

Budapesta va susține accelerarea integrării Republicii Moldova în cursul președinției ungare a UE/Foto: Mihai Popșoi, ministrul de externe al R. Moldova și Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, în cadrul unei conferințe comune la Budapesta sursa: Mihai Popșoi Facebook.com Budapesta va susține accelerarea integrării Republicii Moldova în cursul președinției ungare a UE/Foto: Mihai Popșoi, ministrul de externe al R. Moldova și Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, în cadrul unei conferințe comune la Budapesta sursa: Mihai Popșoi Facebook.com

 

 


În toamna anului trecut, Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina. În condițiile în care Ungaria va prelua președinția Consiliului UE de la 1 iulie 2024, Budapesta se arată interesată ca Uniunea Europeană şi Republica Moldova să coopereze cât mai strâns, a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în urma discuţiilor purtate la Budapesta cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, pe care l-a asigurat de sprijinul ţării sale pentru accelerarea integrării Moldovei în cursul preşedinţiei ungare a UE, potrivit agenției maghiare de presă MTI. 

Ungaria va oferi Moldovei „tot sprijinul” pentru integrare

La conferinţa de presă comună cu omologul său moldovean, şeful diplomaţiei ungare a apreciat că UE este „în suferinţă” şi că „tratamentul cel mai eficient” este construirea de relaţii mai apropiate cu state partenere din afara blocului.


Peter Szijjarto a amintit că şi Ungaria a întâmpinat „dificultăţi” în procesul de aderare şi a promis ajutorul guvernului ungar pentru ca Republica Moldova să „ducă această sarcină la bun sfârşit”.

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

„Din acest motiv, în timpul preşedinţiei sale la Uniunea Europeană, Ungaria se va concentra serios să obţină o avansare în chestiunea extinderii, iar în cadrul acestui lucru, va oferi Moldovei tot sprijinul pentru ca ţara să îşi poată accelera procesul de integrare”, a declarat Szijjártó.


El a insistat că fiecare ţară candidată la aderarea la UE trebuie evaluată pe baza performanţelor sale şi că Ungaria consideră inacceptabil ca unele ţări să „devină ostatice” ale celor cu „prestaţie mai slabă” în procesul de integrare, referindu-se la Albania şi Macedonia de Nord.

„Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi dorim să arătăm în avans că nu vom sprijini ca integrarea Republicii Moldova să fie legată de cea a altei ţări”, a punctat Szijjarto.


Acesta a mai spus că Ungaria susţine extinderea acordului de liber-schimb UE-Republica Moldova, liberalizarea pactului privind transport de mărfuri şi alocarea de fonduri Republicii Moldova din Instrumentul european pentru pace pentru a-şi dezvolta capacităţile de apărare.

„Dacă prima reuniune a comisiei interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova la UE nu are loc până în iunie, o vom organiza la începutul preşedinţiei ungare a UE pentru a contribui la accelerarea acestui proces”, a precizat ministrul de externe ungar.


CITEȘTE ȘI: 
Maia Sandu cere referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

În cursul întâlnirii bilaterale de vineri a fost semnat un acord prin care 50 de oficiali publici moldoveni vor beneficia de pregătire la Academia diplomatică ungară privind armonizarea legislaţiei şi implementarea reformelor legate de procesul de aderare, a notat el.

Peter Szijjarto s-a referit şi la relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Republica Moldova, menţionând că volumul comerţului bilateral a crescut de 2,5 ori din 2010 şi că exporturile ungare sunt susţinute în principal de industria farmaceutică şi cea alimentară. 

Ministrul de externe ungar a menţionat şi că 40 de studenţi moldoveni studiază cu bursă în fiecare an la universităţi din Ungaria.

„Ungaria este un susţinător dedicat al procesului de integrare al Republicii Moldova şi semnarea acordurilor de astăzi arată clar că această susţinere se bazează pe acţiuni reale”, a notat Szijjarto.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un nou model de aderare la UE pentru actualele ţări candidate, propus de Comisia Europeană. Mecanismul decizionat, reformat în favoarea unei „majorități calificate”.

abonare newsletter