Externe

Ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, aprobat de Consiliul UE

Un ajutor financiar în valoare de 5 miliarde de euro, dedicat armatei ucrainene, a fost aprobat, luni, de Consiliul Uniunii Europene.

Consiliul UE a aprobat un nou ajutor pentru armata ucraineană în valoare de 5 miliarde de euro/Foto: Volodimir Zelenski Facebook.com Consiliul UE a aprobat un nou ajutor pentru armata ucraineană în valoare de 5 miliarde de euro/Foto: Volodimir Zelenski Facebook.com

 

 


Consiliul UE, ce reuneşte statele membre, a adoptat luni un acord convenit de acestea săptămâna trecută pentru a creşte cu 5 miliarde de euro ajutorul oferit armatei ucrainene prin fondul extrabugetar constituit din contribuţiile statelor UE.

 


„Cu acest fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere în faţa războiului de agresiune al Rusiei cu orice este nevoie şi atât timp cât va trebui”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

CITEȘTE ȘI: 
Războiul din Ucraina - Comisarul ONU pentru refugiaţi atrage atenţia că situaţia umanitară este foarte gravă

UE va folosi aceste noi contribuţii de 5 miliarde de euro pentru a achiziţiona echipamente militare atât letale, cât şi neletale, precum şi pentru instruirea militarilor ucraineni, precizează o declaraţie emisă de Consiliul UE.


Astfel, Consiliul Uniunii Europene a aprobat de asemenea regulile pentru achiziţii comune de astfel de echipamente furnizate de companii europene şi norvegiene.

După suplimentarea cu aceste 5 miliarde de euro, contribuţiile statelor UE la Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) ajung la circa 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Creat în 2021 pentru finanţarea acţiunilor de securitate şi politică externă ale UE, acest instrument extrabugetar a fost folosit după declanşarea invaziei ruse în Ucraina mai ales pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate Kievului.


CITEȘTE ȘI: 
România nu va trimite militari pentru a lupta în Ucraina. Klaus Iohannis: „O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”.

Tot luni, Consiliul UE a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns după moartea în detenţie a activistului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. Aceste sancţiuni vizează sistemul judiciar rusesc. Mai multe detalii despre noile sancţiuni urmează să fie anunţate.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, România nu va trimite soldați în Ucraina, însă va continua să susțină statul vecin prin multe alte mijloace. De altfel, statele europene, inclusiv România, și-au reafirmat solidaritatea cu poporul ucrainean și angajamentul de a sprijini țara vecină în faza războiului pe scară largă declanșat de Rusia.


Cel puțin 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analiză. Accesul la servicii medicale ori la un loc de muncă și plata chiriei, printre dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii ucraineni refugiaţi în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter