Externe

Franța a devenit prima țară care a înscris în Constituția sa dreptul la avort

Franța a decis să înscrie în Constituție dreptul la avort, în condițiile în care multe țări îngrădesc acest drept.

Franța a înscris dreptul la avort în Constituția sa. Sursa foto: Pixabay Franța a înscris dreptul la avort în Constituția sa. Sursa foto: Pixabay

 

 


Franța a înscris dreptul la avort în Constituția sa, spre deosebire de o serie de țări în care acest drept este în curs de îngrădire.

 


Un număr de 780 de parlamentari au aprobat introducerea următoarei fraze în articolul 34 din Legea fundamentală: „Legea stabilește condițiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”. Doar 72 de parlamentari au votat împotrivă. Acest vot istoric a fost primit cu ovații din sală, scrie hotnews.ro

„Mândrie franceză, mesaj universal”, a salutat luni președintele Emmanuel Macron după votul Congresului pentru înscrierea avortului în Constituție, a cărui ceremonie de aprobare, programată vineri, va fi pentru prima dată deschisă publicului.


„Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăți garantate în Constituție cu prima ceremonie de sigilare din istoria noastră deschisă publicului. Ne vedem pe 8 martie, Ziua internațională a drepturilor femeilor”, a scris Emmanuel Macron într-un mesaj publicat pe X. Susținută de peste 80% din populația franceză, conform mai multor sondaje, înscrierea în constituție a avortului și-a făcut treptat loc pe scena politică. Chiar și dreapta și extrema dreaptă, care se opuneau în mod tradițional ideii sau erau sceptice cu privire la formularea aleasă de guvern, au sfârșit prin a vota majoritar în favoarea reformei, în ciuda câtorva reticențe.

Votul din 28 februarie al Senatului, care fusese mult timp considerat principalul obstacol în calea proiectului, a fost surprinzător de amplu în favoarea proiectului.


„Trebuie să punem în Constituția noastră prevederi pentru a proteja mai bine femeile, pentru a ne asigura că nimeni nu se atinge de avort", a spus duminică ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti.

Franța a devenit prima țară care a înscris dreptul la avort în Constituția sa

Faptul că acest drept este în declin în alte părți ale lumii a fost demonstrat în mod dramatic în iunie 2022, când Statele Unite au anulat hotărârea Roe vs. Wade, care proteja accesul la avort la nivel federal.


De atunci, numeroase state americane au restricționat drastic sau chiar au interzis avortul pe teritoriul lor, obligând mii de americance să facă drumuri dificile și costisitoare pentru a face avort. Această decizie de cealaltă parte a Atlanticului a avut un efect de șoc asupra opiniei publice și a aleșilor francezi, ducând la primele inițiative în același an, inițial impulsionate de stânga radicală.

În martie 2023, Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a înscrie în Constituție „libertatea" de a face avort. În ultimele zile, s-au făcut auzite puține voci potrivnice proiectului. Conferința episcopilor francezi și-a exprimat „tristețea" față de idee, în timp ce, la extrema dreaptă, Marion Maréchal, cap de listă al partidului Reconquête! pentru alegerile europene, a criticat ironic inițiativa, spunând că este vorba de un „artificiu juridic". 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul stat american care interzice avortul medicamentos. Guvernator: „Cred că fiecare viaţă este sfântă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter