Externe

Vacanțe mai scumpe în Grecia din cauza taxei sezoniere pe climă. Turiștii români vor scoate mai mulți bani la cazare.

„Taxa pentru climă” va fi aplicată de resorturile din Grecia, iar turiștii români vor fi nevoiți să achite mai mulți bani pentru vacanță.

Vacanțe mai scumpe în Grecia, din 2024/Foto: pixabay.com Vacanțe mai scumpe în Grecia, din 2024/Foto: pixabay.com

 

 


Guvernul de la Atena a decis introducere unei taxe sezonieră pe climă, din 2024. Taxa va avea valori diferite în funcție de gradul hotelului și se va achita la cazare, aceasta nefiind inclusă în prețul pachetului turistic.

 


Decizia Atenei este explicată prin incendiile grave produse în ultimii ani în Grecia, țară ce a fost devastată de incendii de vegetație dar și de inundații puternice.

Costuri mai mari pentru concedii

Taxa pe climă este sezonieră și va fi plătită din martie și până în octombrie, în funcție de nivelul de cazare. Astfel, pentru camere închiriate sau apartamente, tariful este de 1,50 de euro/zi, de persoană, iar la un hotel de cinci stele taxa ar putea ajunge și la 10 euro/zi.


Astfel, pentru 10 zile de cazare, turiștii ar putea scoate din buzunare și până la 100 de euro în plus, pe lângă costurile aferente sejurului. 

În schimb, în periioada de tomană-iarnă (noiembrie-februarie), valoarea taxei pentru climă se reduce semnificativ. În această perioadă a anului, costurile suplimentare vor fi de 0,5 euro pe noapte, dacă este vorba de un hotel de una sau două stele și pot ajunge la 4 euro dacă unitatea de cazare este de 5 stele.


Taxa se aplică tuturor formelor de cazare turistică, inclusiv hoteluri, camere de închiriat, vile și Airbnbs. Veniturile din această taxă vor intra într-un fond de urgență pentru dezastre naturale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atenționare de călătorie MAE în Grecia: Pericol major de producere a incendiilor de vegetație

18 persoane au murit carbonizate într-o zonă afectată de incendii din Grecia

Ultimele Stiri
abonare newsletter