Externe

Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit. Casa Albă: Noua amenințare de securitate nu reprezintă o „capabilitate activă”.

Casa Albă a confirmat că are informații potrivit cărora Rusia dezvoltă o armă antisatelit. Însă, potrivit oficialilor americani, aceasta nu reprezintă o „capabilitate activă”.

Testarea armei hipersonice RS-28 Sarmat, denumită „Satan II”/Foto: RoscosmosMedia Testarea armei hipersonice RS-28 Sarmat, denumită „Satan II”/Foto: RoscosmosMedia

 

 


Noua ameninţare rusească la adresa securităţii naţionale a SUA semnalată miercuri public de un congresman american nu este o „capabilitate activă”, a explicat joi secretarul american de stat, Antony Blinken, după ce şi mass-media din SUA a scris despre această nouă ameninţare pe care a descris-o constând într-o armă nucleară spaţială anti-satelit dezvoltată sau aflată în dezvoltare în Rusia, potrivit Reuters.

 


Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul şi aliaţii din Europa despre informaţii noi referitoare la capabilităţi nucleare ruseşti ce pot reprezenta o ameninţare de securitate.

Poate contracara SUA arma nucleară anti-satelit?

Preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Michael Turner, i-a cerut miercuri preşedintelui Biden să declasifice informaţii despre o nouă ameninţare pentru securitatea SUA, astfel încât liderii politici şi aliaţii Washingtonului să poată discuta deschis subiectul.


Congresmanul nu a spus în ce ar consta ameninţarea la care s-a referit, dar unele mass-media americane, inclusiv New York Times, ABC şi Fox News, au relatat despre plasarea în spaţiu a unei arme nucleare ruseşti ce ar putea fi folosită ca armă anti-satelit.

Statele Unite nu dispun de capacitatea de a contracara o armă nucleară anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare iminentă şi nici vreun motiv de panică, întrucât, cel puţin până la ora actuală, Rusia nu a plasat nicio armă de acest fel pe orbită, au explicat presei din SUA responsabili americani. Surse citate ziarul New York Times afirmă că noile capabilităţi militare de acest fel ale Rusiei sunt la ora actuală în faza de dezvoltare.


Rusia nu a confirmat şi nici nu a negat că ar deţine sau ar dezvolta o armă nucleară anti-satelit, dar consideră că apariţia acestui subiect acum este o stratagemă la care Washingtonul apelează pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina şi blocat de opoziţia unor congresmeni republicani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Donald Trump, discurs electoral halucinant. Fostul președinte SUA afirmă că ar lăsa Rusia „să facă orice vrea” țărilor NATO care nu plătesc suficient pentru Apărare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter