Externe

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie: „Vă vorbesc pentru ultima oară în calitate de șef al statului”.

Preşedinta Ungariei Katalin Novak şi-a anunţat sâmbătă demisia, după o presiune crescută pentru graţierea unui bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat pe fondul unui abuz de scandal sexual/Foto: hetek youtube.com Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat pe fondul unui abuz de scandal sexual/Foto: hetek youtube.com

 

 


„Am făcut o greşeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte”, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

 


Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.


CITEȘTE ȘI: 
Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie

abonare newsletter