Externe

Viktor Orban, interimar la șefia Consiliului European, un scenariu de groază. Charles Michel anunță că va demisiona dacă va câștiga la alegerile europene 2024.

Actualul președinte al Consiliului European anunță că își va părăsi postul până la jumătatea lunii iulie, dacă va fi ales la Parlamentul European. În acest scenariu, pe care majoritatea statelor UE încearcă să-l evite, premierul ungar Viktor Orban ar putea ajunge președinte interimar.

Fotografie din anul 2017 cu președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban, care au asistat la Campionatul Mondial de Judo, organizat la Budapesta / Sursă: Viktor Orban - Facebook Fotografie din anul 2017 cu președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban, care au asistat la Campionatul Mondial de Judo, organizat la Budapesta / Sursă: Viktor Orban - Facebook

 

 


Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul cel mai târziu la jumătatea lui iulie dacă va fi ales, a declarat el într-un interviu pentru ziarul belgian De Standaard, publicat sâmbătă, scrie Reuters.

 


„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024”, a spus Charles Michel. „Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie”, a declarat el.

Charles Michel, 48 de ani, este un fost prim-ministru belgian şi este preşedintele Consiliului European, grupul de lideri din cele 27 de state membre UE, de la sfârşitul anului 2019. El va deschide lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur, a spus De Standaard.


Liderii UE vor trebui să convină rapid asupra unui succesor pentru postul său vacant în Consiliu. Dacă nu o vor face, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, ar conduce întâlnirile - un rol de intermediar asumat în mod normal de președintele Consiliului European.

„Scenariul respectiv – un Orbán necontrolat care conduce Consiliul pentru cele șase luni imediat după alegerile europene din 2024 – este unul pe care ceilalți 26 de lideri ai țărilor UE ar fi disperați să-l evite, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre ei și Orbán, de exemplu din cauza sprijinul Uniunii pentru Ucraina și încălcările statului de drept ale Ungariei”, scrie Politico.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Orban a zis „nem” aderării Moldovei si Ucrainei la UE

Viktor Orbán, consultare cu mesaje împotriva UE: „Bruxellesul doreşte să creeze ghetouri de migranţi în Ungaria. Voi ce credeţi?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter