Externe

Alegeri locale în Republica Moldova. Electoratul votează duminică pentru alegerea primarilor și consilierilor locali

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii. Pentru Primăria Chișinăului s-au înscris 27 de candidați.

Alegeri locale generale în Republica Moldova/Foto: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova Facebook.com Alegeri locale generale în Republica Moldova/Foto: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova Facebook.com

 

 


Cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a alege, pentru un mandat de patru ani, primarii şi consilierii locali. Alegerile au loc pe teritoriul întregii Republici Moldova, cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului, care formează aşa-zisa republică separatistă Transnistria.

 

Pe liste sunt candidați din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi. Favoriţi în cursa pentru fotoliul de primar al Chişinăului sunt primarul în exerciţiu, Ion Ceban, care candidează din partea Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională”, pe care l-a înfiinţat şi pe care îl conduce, şi candidatul partidului de guvernământ, „Partidul Acţiune şi Solidaritate”, Lilian Carp.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis ca partidul „Şansă”, afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani închisoare în dosarul „furtului miliardului”, să fie exclus de la alegerile locale care au loc duminică, 5 noiembrie, potrivit anunțului făcut vineri de premierul Dorin Recean în urma unui raport al serviciului de informaţii (SIS).


De altfel, președintele Maia Sandu a avertizat recent asupra încercărilor forţelor pro-Kremlin şi a forţelor pro-război de a „încerca din răsputeri să blocheze drumul european” al ţării sale.

Pe de altă parte, Moscova a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale prin exagerarea ameninţării ce ar veni din partea Rusiei.


În același timp, Partidul „Şansă”, afiliat lui Ilan Şor, a anunţat că a contestat decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) prin care candidaţii formaţiunii au fost excluşi din alegerile locale din 5 noiembrie.

Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 - 21.00.

Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mare miting pro-european la Chișinău. Maia Sandu: „Proiectul nostru este să fim în UE până în 2030”. Roberta Metsola: „Moldova este Europa!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter