Externe

Căldură RECORD din Europa până în China şi SUA. Temperaturile ajung aproape de 50 grade în unele locuri!

Un val de căldură record s-a înregistrat în întreaga lume, ca o consecință a încălzirii globale. În Italia situația este îngrijorătoare, însă efectele se văd din Europa până-n China și SUA.

Un bărbat se răcorește în timpul caniculei / Foto: depositphots.com Un bărbat se răcorește în timpul caniculei / Foto: depositphots.com

 


Un val de căldură record persistă duminică în întreaga lume, din Europa până în China şi Statele Unite, obligând autorităţile să ia măsuri drastice pentru a face faţă caniculei şi noilor incendii, consecinţe ale încălzirii globale, transmite France Presse, scrie agerpres.ro.


 

„Este un cuptor”

Italia, de la nord la sud, se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi record aşteptate în următoarele câteva zile. Duminică, 16 oraşe din întreaga ţară sunt plasate în alertă roşie, temperaturile urmând să atingă 36/37 de grade Celsius de la Roma la Bologna, înainte de un vârf de temut la începutul săptămânii viitoare.


„Este un cuptor. Nu se poate sta prea mult timp într-un singur loc”, a declarat sâmbătă dimineaţă pentru AFP Veronika Niederlovi, o turistă cehă în vârstă de 16 ani, aflată în vizită la Roma.

Potrivit cotidianului Il Messaggero, doi fotbalişti amatori în vârstă de 48 şi 51 de ani au murit vineri seara în timpul unor meciuri în regiunea Napoli (sud), după ce s-au simţit rău, probabil din cauza căldurii. Centrul meteorologic italian a declarat că se teme de „cel mai intens val de căldură din această vară, dar şi unul dintre cele mai intense din toate timpurile”. Nordul peninsulei nu va fi cruţat, marţi fiind aşteptate temperaturi de 38 de grade Celsius la Milano.


Temperaturi de peste 40 grade

Şi Grecia este afectată de caniculă, care a obligat autorităţile să închidă Acropole din Atena în în orele cele mai fierbinţi ale zilei de duminică, pentru a treia zi consecutivă, când temperaturile ar putea atinge 41 de grade Celsius în întreaga ţară. Echipele Crucii Roşii desfăşurate la poalele Acropolei au intervenit de „zeci de ori” pentru a acorda ajutor vizitatorilor care s-au simţit rău în ultimele zile.

În Spania, un nou val de căldură este aşteptat între luni şi miercuri, după un scurt răgaz în weekend, după o săptămână în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud) şi în Insulele Canare. „Acest nou val va fi scurt, dar intens, cu temperaturi care ar urma să depăşească 42 de grade Celsius”, a scris Agenţia de Meteorologie (Aemet) pe Twitter.


Africa de Nord este de asemenea afectată. În Maroc, un nou val de căldură este anunţat până marţi, cu temperaturi care variază între 37 şi 47 de grade Celsius în mai multe provincii, potrivit Direcţiei Generale de Meteorologie (DGM). În Asia, mai multe provincii din sudul şi sud-estul Chinei se vor confrunta cu temperaturi ridicate în weekend, care vor atinge 35-40 de grade Celsius, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părţi din nord-vest, unele oraşe ar putea depăşi chiar 40°C.

În Japonia, autorităţile au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă, întrucât se aşteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius în estul ţării duminică şi luni, potrivit meteorologilor locali.


SUA se „topește” de căldură

De cealaltă parte a globului, sudul Statelor Unite se topeşte de căldură: zeci de milioane de americani, din California până în Texas, au fost supuşi unor temperaturi periculos de ridicate, care ar urma să atingă cote maxime în weekend.

La Phoenix, o metropolă din Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, s-au înregistrat aproape 44 de grade Celsius sâmbătă, a 16-a zi consecutivă cu temperaturi maxime de peste 43 de grade Celsius, iar meteorologii se aşteaptă ca mercurul să ajungă la 46 de grade Celsius.

„Când beau un pahar cu apă, ameţesc şi îmi vine să vomit din cauza căldurii”, a declarat Juan, un muncitor în vârstă de 28 de ani care lucrează pe un şantier de construcţii din Houston, Texas, afară, în căldura sufocantă.

În California, în Valea Morţii - unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ - sunt aşteptate duminică noi vârfuri de temperatură, care ar putea atinge 54 de grade Celsius, după ce sâmbătă, la prânz, s-au înregistrat 48 de grade Celsius. În sudul statului, pompierii americani se luptă de vineri cu mai multe incendii foarte violente, care au devastat peste 1.214 hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

Căldura, unul dintre cele mai mortale fenomene meteo

Fumul incendiilor din Canada, unde peste 500 de focare sunt scăpate de sub control, provocase deja în luna iunie mai multe episoade de poluare atmosferică puternică în nord-estul Statelor Unite. În Iordania, cuprinsă de un val de căldură care a depăşit 40 de grade Celsius în unele regiuni, serviciile de urgenţă se luptă cu incendiile din pădurile din Ajloun (nord).

La nivel mondial, iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, potrivit agenţiei europene Copernicus şi agenţiilor americane NASA şi NOAA. Apoi, prima săptămână întreagă a lunii iulie a fost, la rândul ei, cea mai caldă înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Potrivit experţilor, emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi rata de recurenţă a valurilor de căldură. Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, a precizat OMM. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.

România, sub valul de caniculă

Nici România nu face excepție de la țările lovite de valul de căldură extremă. Administrația Națională de Meteorologie a emis trei avertizări, una de cod galben pentru ziua de duminică (16 iulie) și două, de cod galben și cod portocaliu pentru ziua de luni, cu efecte și în zilele următoare. 

Citește mai multe aici: Val de caniculă în TOATĂ țara! COD GALBEN la Cluj și temperaturi de 37 de grade!

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Pământul se încălzește. Iunie 2023, cea mai călduroasă lună iunie din istorie

Val de căldură extremă în Europa! Măsuri de protecție și puncte de ajutor în caz de caniculă, la Cluj

Etichete: caldura canicula mortal
Ultimele Stiri
abonare newsletter