monitorulcj.ro Menu
Educație

Elevii vor beneficia de echipamente IT pentru școala online în valoare de 150 de milioane de euro

Elevii vor beneficia de echipamente IT și de protecție sanitară în valoare de 150 de milioane de euro. Președintele României a promulgat legea privind achiziționarea de tablete cu internet.

Elevii vor beneficia de echipamente IT  pentru școala online în valoare de 150 de milioane de euro

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, o lege privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile pentru activități didactice în contextul pandemiei. Elevii vor beneficia de tablete și laptopuri în valoare de 150 de milioane de euro.

Fondurile externe nerambursabile vor fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor IT mobile, echipamente de protecție medicală, dezinfectanţi şi containere mobile sanitare, în contextul riscului de infecție cu noul coronavirus, în anul școlar 2020-2021.„Se aprobă achiziţionarea de către beneficiari, în condiţiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informaţiei - IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 150.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene - UE este de 131.250.000 euro, iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro. Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tableta, echivalentul în lei la data efectuării achiziţiilor", se arată în lege.

Beneficiarii eligibili pentru aceste echipamente sunt:

-unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care desfăşoară activităţi didactice pentru elevi, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică


-autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ-teritoriale care desfăşoară activităţi didactice destinate elevilor


„Cheltuielile care depăşesc echivalentul în lei al contravalorii echipamentelor IT mobile, tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice în valoare de 250 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile şi se suportă de către beneficiarii finanţării", mai spune actul normativ.  


CITEȘTE ȘI:

UBB donează 50 de tablete performante pentru copiii din zonele rurale din Cluj