Educație

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: A fost lansat primul cluster de educație la Cluj de Ziua Educației

La Cluj-Napoca, Ziua internațională a Educației a fost sărbătorită prin lansarea C-EDU, primul cluster de educație din România, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC).

 

 


Municipiul Cluj-Napoca este unul dintre membrii fondatori ai clusterului C-EDU, alături de Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean, șase universități clujene și Fundația Transylvania College.

 


Clusterul are ca misiune realizarea unei platforme inclusive de co-design și abordare cros-sectorială a nevoilor comunității pe tema educației, accesul inclusiv și adaptat timpurilor la învățare.

Totodată, C-Edu încurajează crearea unor procese de colaborare între sectorul public și sectorul privat. Mai exact între administrații, instituții de învățare, companii și organizații non-guvernamentale. Toate acestea pentru a putea să permită o adaptare mai buna a tinerilor în piața muncii, după ce și-au finalizat studiile.


„Clusterul reconfirmă încrederea clujenilor în educație”

Proiectul a pornit și din inițiativa primarului Emil Boc, Municipiul Cluj-Napoca fiind membru fondator al Asociației „Clusterul de educaţie C-EDU”.

„Clusterul de educație C-Edu este prima inițiativă de acest fel din România, prin care ne propunem crearea unui ecosistem în domeniul educației cu impact la nivel național și internațional, în centrul căruia este elevul/persoana care dorește o educație pe tot parcursul vieții”, a declarat primarul Emil Boc.


„Clusterul de educație poate fi un puternic instrument colaborativ de lucru pentru a răspunde marilor întrebări și provocări în domeniul educației secolului XXI (accentuate în ultimele luni de pandemie) și pentru a crește calitatea actului educațional, accesul la educație și alți indicatori cheie pentru învățare pe tot parcursul vieții. Prin clusterul de educație, comunitatea clujeană reconfirmă încrederea pe care o avem în faptul că educația reprezintă fundamentul dezvoltării noastre”, a completat edilul.

Contribuția la constituirea patrimoniului reprezintă alocarea sumei de 1.000 lei, iar plata cotizației anuale este în valoare de 2.000 lei, începând de anul viitor.


Ce este un cluster? Clusterul (grup, „roi”) este un model de afaceri care presupune cooperarea între întreprinderi mici și mijlocii sau antreprenori pe de o parte și structuri suport din partea autorităților publice. Alături se adaugă institute de cercetare sau școli și universități.

CITEȘTE ȘI:

Săptămână PLINĂ de controale SEVERE în școli! Copiii, mai în siguranța la școală, decât „când nu sunt controlați”. Cine respectă și cine nu, măsurile anti-COVID-19?

 

Limba latină dispare din programa școlară. Ce materie îi va lua locul

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter