Educație

Care sunt cele 5 avize medicale necesare pentru începerea anului școlar?

La începerea noului an școlar cu prezență fizică la școală, mulți elevi vor avea nevoie de cele cinci avize medicale pentru a putea participa la cursuri.

Care sunt cele 5 avize medicale necesare pentru începerea anului școlar? Care sunt cele 5 avize medicale necesare pentru începerea anului școlar?

 

 


În funcție de situația fiecărui elev, va fi necesar un singur aviz medical sau mai multe. Cele 5 avize medicale sunt recomandarea medicală pentru copiii cu boli cronice, adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor, bine cunoscutul aviz epidemiologic, adeverința de intrare în colectivitate și ca în orice alt an, adeverința pentru educație fizică, potrivit Hotnews.

 


Pentru fiecare dintre avizele medicale menționat anterior, există anumite condiții care trebuie îndepliniste. Ministerul Sănătății a transmis ficărei Direcție de Sănătate Publică din România un document în care acestea sunt specificate.

De care aviz ai nevoie pentru a începe școala?

- Recomandarea medicală pentru copiii cu boli cronice


Recomandarea este destinată elevilor sau preșcolarilor care sunt mai expuși infectării de COVID-19, având boli cronice precum bolile sistemului respirator cronice severe, diabet zaharat de tip I, obezitate severă, boli imune sau autoimune, bolii inflamatorii sau rare, boli ereditare ale metabolismului, dizabilități, tratament imunosupresiv.

Cei care se încadrează în această categorie trebuie să aducă la începutul anului școlare o recomandare de la medical curant, dar și un accord scris de la părinți. Pentru elevii în cauză, conducerea școlii va trebui să găsească o soluție pentru desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță sporite sau de la distanță.


Astfel, medical de families au medicul sub a cărui îngrijire se află elevul, va trebui să scrie o recoamdare, la cererea părintelui, în care se va preciza starea medical a copilului și dacă acesta va putea participa fizic sau nu la școală.

- Adeverința de boli cronice ale aparținătorilor


De această adeverință are nevoie elevul care locuiește cu o persoană dintr-un grup de risc mai mare în contextual infectării cu COVID-19. În cazul în care medicul curant al persoanei bolnave consideră că prezența fizică a copilului ar putea periclita sănătatea membrului de familie din categoriile de risc, prin adeverința menționată anterior, elevul poate să rămână acasă. Școala trebuie să găsească o altă soluție ca elevul să își poată desfășura cursurile de acasă.

- Avizul epidemiologic

În cazul în care elevul lipsește de la școală maim ult de trei zile consecutive din cauza anumitor probleme medicale, medicul de familie sau medicul curant îi va elibera un aviz epidemiologic, care nu este necesar din prima zi de școală. Elevul va mai avea nevoie de aviz dacă pleacă în excursii sau vizite destinate sudiului.

- Adeverința de intrare în colectivitate

Adeverința de intrare în colectivitate trebuie avută la înscrierea elevului în primul său an dintr-un ciclu de învățământ, adică la grădiniță, școală primară sau liceu. Aceasta este anexată în dosarul de înscriere a fiecărui elev, așadar ceilalți copii nu va trebui să o aducă iar la începutul anului școlar, dar dacă adeverința nu a fost depusă când elevul s-a înscris în ciclul primar, aceasta trebuie adusă de la medicul de familie în prima lună de cursuri.

- Adeverința pentru educație fizică

Ca în fiecare an, adeverințele pentru aducație fizică sunt obligatorii. Acestea nu trebuie depuse din prima zi de școală, dar sunt necesare și se pot depune în prima lună a noului an școlar.

CITEȘTE ȘI:

Cum vor merge elevii la școală în Cluj. LISTA COMPLETĂ a școlilor și scenariile după care se vor face cursuri!

 

Vremea în prima zi de școală. Ce temperaturi se vor înregistra luni?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter