Educație

Școala care pregătește cu succes tinerii pentru viitor: Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT”

Pandemia de coronavirus și izolarea aferentă ne schimbă tuturor viețile, însă putem să folosim asta pentru a ne alinia mai rapid la progresele tehnologiei și a scăpa de „metehnele” educației pe stil vechi.

Școala care pregătește cu succes tinerii pentru viitor Școala care pregătește cu succes tinerii pentru viitor

 

 


În timp ce în învățământ viitorul pare mai nesigur ca niciodată, elevii de la Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT” își continuă studiul cu succes și sunt convinși că au avut multe de învățat din această perioadă neobișnuită.

 


Pandemia a impus schimbări mari și urgente: mediul de business IT, dar şi multe business-uri din alte domenii de activitate și-au transformat stilul de muncă în așa numitul „work from home” și se preconizează că și în viitor, în mare parte, vor rămâne la fel, mai ales că angajaților le convine mai mult. Astfel, oamenii apreciază libertatea de a alege, iar 98% dintre angajații din IT ar dori să aibă posibilitatea de a lucra de la distanță pentru restul carierei lor, apreciind flexibilitatea, capacitatea de a lucra din orice locație, renunțarea la navetă sau la relocare etc.

Totuși, pentru telemuncă este nevoie ca angajații să aibă anumite abilități. Nu este suficient să știe să folosească instrumente de comunicare la distanță, ci au nevoie de experiență specifică de comunicare, organizare și lucru în echipă.


 „În timp ce sistemul de învățământ este încă reticient cu privire la eficienţa învăţării în online, asociația noastră s-a adaptat rapid la nevoile de schimbare, mutând încă din prima zi de pandemie toate activitățile în online, atât cursurile, cât și practica și mentoratul. Elevii Academiei DpIT, foarte flexibili la schimbări și deschiși la nou, primind un cadru bine organizat au reușit să se adapteze foarte ușor atât la cursurile în online, cât și la munca efectivă la proiecte în echipă. Sunt conștienți că așa vor ajunge să lucreze în viitor și că de aceste abilități pe care le experimentează şi le deprind acum vor avea nevoie în viitorul nu foarte îndepărtat”, apreciază Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociaţiei Descoperă-ţi pasiunea în IT.

Scopul Academiei organizată de Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT este de a sprijini învățământul pe acele zone în care s-a identificat o nevoie: orientarea în cariere a liceenilor prin contact direct cu provocările din mediul real de muncă, dezvoltarea de abilități socio-emoţionale precum munca în echipă, comunicarea, inteligența emoțională, managementul unui proiect, competenţe antreprenoriale, încurajarea inovației și fructificarea creativității lor.


Selecţionaţi din opt orașe din Transilvania, liceenii „se joacă” de-a IT-iștii adevărați: timp de şase luni lucrează la proiecte, în echipă, sub îndrumarea unor mentori şi participă la cursuri şi workshopuri în online. Cu alte cuvinte, Academia DpIT le oferă copiilor o experiență de care vor avea nevoie în viitor, pentru că așa se preconizează că va fi viitorul muncii.

„La această a 6-a ediţie a Academiei DpIT toate cursurile şi workshopului sunt organizate în online, în timp ce componenta de practică din cadrul programului se desfăşoară atât în online, cât şi în sistem hibrid (un mixt între online şi întâlniri faţă-în-faţă) în funcţie de decizia actorilor implicaţi direct: elevi, mentori şi compania de IT parteneră sub umbrela căreia se desfăşoară activitatea practică, fiecare echipă deţinând autonomie în această privinţă”, spun organizatorii.


Elevii generației actuale a Academiei DpIT apreciază programul flexibil și atmosfera relaxată de lucru remote, precum și comoditatea.  

„Fiecare își poate îndeplini sarcinile în ritmul lui și în mediul în care se simte cel mai confortabil. De asemenea, timpul pierdut pe drumul spre locaţie este scutit și poate fi folosit cu un scop mai productiv” afirmă eleva Deborah Florea din Sibiu.

Cursurile predate online sunt filmate, stocate şi accesibile intern elevilor din cadrul Academiei, astfel încât aceştia să le poată vizualiza ori de câte ori au nevoie să revină asupra informaţiei.

Elevul Daniel Vlad Sasu din Oradea consideră că există câteva avantaje precum faptul ca nu ne influențează vremea, că toată lumea se poate conecta de aproape oriunde, fără să se gândească la drumul până la locul întâlnirii.

„În opinia mea, cursurile online sunt mult mai ușor de străbătut, comparativ cu cele clasice. Dacă ar fi după mine, toate cursurile ar trebui înregistrate, până și cele clasice. Gândul că ai cursul înregistrat e foarte liniștitor. Dacă nu înțelegi în întregime o noțiune, poți să te întorci oricând la ea. Consider că dictarea aplicată de toate unitățile de învățământ liceal din România este, pe departe, cea mai inutilă, învechită și absurdă metodă de transmitere a informației. Trăim într-o perioadă în care putem găsi orice informație în fracțiuni de secundă”, spune el.

Astfel, în loc să aștepte până când toată lumea scrie o definiție, elevii ar putea rezolva probleme focusându-se pe găsirea de soluţii.

Totodată, liceanul Aurelian Buia din Cluj, un alt cursant al Academiei DpIT apreciază avantajele cursurilor online şi din perspectiva procesului de evaluare:

„Înveți când vrei tu și în ritmul tău, pentru că poți să revezi cursurile. Evaluarea online făcută de traineri este mult mai rapidă și mai precisă. Trebuie să te organizezi singur, adică nu îți impune nimeni un program fix, și câștigi foarte mult timp”, rezumă acesta.

Avantajele înregistrării cursurilor şi a digitalizării sunt apreciate și de elevul clujean Dorin Cuibus, mai ales că „le poți viziona oricând, ai mai mult confort și nu pun presiune pe tine”.     

„Am învăţat să apreciem mai mult clipele petrecute împreună. În plus, ne-am dat seama că ne putem descurca în diferite medii sau circumstanțe. Majoritatea oamenilor care nu aveau o tangență așa de mare cu tehnologia au început să o accepte. Eu cred ca ne vom digitaliza viețile tot mai mult”, crede Dorin.

În altă ordine de idei, izolarea trăită recent de toată planeta a fost apreciată și pentru comoditatea de a lucra din spațiul intim al casei, plus experiența unui program de muncă mai lejer.       

„Pandemia m-a făcut să privesc viața din altă perspectivă și voi lua pe viitor în calcul criterii diferite pentru alegerea unei cariere”, mărturisește eleva Riana Moga din Cluj.

Transferarea în mediul online a multor activități, deși controversată în unele medii, este o tendință care va marca următorii ani, iar companiile IT au fost primele care s-au aliniat la acest trend.

„Incontestabil, relația noastră cu munca s-a schimbat de la începutul pandemiei. Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e că munca nu ține de un spațiu fizic bine definit, ci de rezultatele pe care le obținem. La Fortech, colegii mei s-au adaptat foarte rapid la noul mod de lucru de acasă, fără să le fie afectată calitatea muncii sau fără ca termenii de livrare a proiectelor să sufere amânări. Asta în condițiile în care un procent mic dintre ei lucrau remote, înainte de pandemie. Din fericire, domeniul în care lucrăm e unul flexibil și ne oferă privilegiul de a lucra de oriunde. Tocmai acest aspect ne-a ajutat să ne adaptăm ușor contextului global actual și să ne menținem promisiunile față de clienți. Semnalele date de piață arată că e posibil să ne îndreptăm spre un model hibrid, în care vom îmbina munca de acasă cu cea de birou. Sunt avantaje de ambele părți și atât timp cât reușim să păstrăm o doză optimă din fiecare, vom reuși să ne îmbunătățim performanța”, declară Călin Văduva, CEO-ul companiei Fortech, una dintre companiile IT care sprijină Asociaţia Descoperă-ţi pasiunea în IT în dezvoltarea acestui program.

Programul Academiei DpIT este astfel conceput încât să le insufle tinerilor dorința de a utiliza tehnologia, devenind creatori, nu consumatori. Încurajaţi să identifice problemele din comunitate și să le caute soluționarea prin intermediul tehnologiei, acești tineri beneficiază timp de șase luni, prin traininguri, practică  şi mentorat, de suportul necesar pentru a-și transforma ideile în produse viabile. La finalul programului liceenii sunt capabili, muncind în echipă sub îndrumarea mentorilor (angajaţi ai companiilor de IT care sprijină programul) să creeze produse utile, pornind de la idee și până la prototip, prin înțelegerea proiectelor nu doar din unghiul tehnic, ci și din perspective manageriale, de marketing sau antreprenoriale.

„Sistemul de învățământ românesc e încă unul clasic, cu anumite neajunsuri, care nu reușește 100% să pregătească tinerii pentru nevoile pieței muncii. Spun asta pentru că este evidentă existența unor desincronizări între competențele și abilitățile pe care le oferă sistemul de învățământ și nevoile efective pe care le vor avea tinerii când vor ajunge să muncească. Noi, ca ONG, venim să ajutăm, să creăm și să gestionăm programe împreună cu reprezentanți ai învățământului preuniversitar, universitar și ai mediului de afaceri, bazându-ne pe ceea ce învață ei în școală şi completând cu acele competențe și abilități pe care şi le pot dobândi doar în urma unei educaţii practice”, declară Liliana Ștefan-Cazacu.

În acest sens, Asociația “Descoperă-ți pasiunea în IT” a creat o structură de colaborare din care fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj, Clusterul Cluj IT, 25 de licee din Transilvania şi mai multe companiile de IT precum Fortech, Bosch, Accenture, NetMach, Betfair România,  NTT Data România, IQuest, interesate să susțină învățământul preuniversitar printr-un program complex și unitar.

Pe lângă Academia DpIT dedicată liceenilor, Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT, mai are în derulare alte două programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, dedicate învățământului preuniversitar: “SpecialProf”, un program prin care se facilitează accesul profesorilor la cursuri de specializare profesională în domeniul IT și “RoboClub”, ateliere de robotică prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.

Toate programele organizate de Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter