Educație

UBB: Proiect de 45 mil. € pentru a spori competivitatea internațională a Clujului

Un proiect propus de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, a ocupat primul loc într-o competiție pentru dezvoltarea la nivel internațional.

UBB: Proiect de 45 mil. € pentru a spori competivitatea internațională a Clujului UBB: Proiect de 45 mil. € pentru a spori competivitatea internațională a Clujului

 

 


Proiectul „SMART InfoBioNano4Health&Innovation”, planificat cu un buget de 45 milioane de euro, a ocupat primul loc în competiția pentru definirea specializării inteligente RIS3 în regiunea Nord-Vest. Scopul competiției a fost acela de a identifica specializarea inteligentă şi de a o sprijini pentru a fi implementată cu succes în perioada 2021-2027.

 


Într-o lume tot mai globalizată și/sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive – poli de excelență/competitivitate – pentru a evita situația în care devine o „colonie” științifică, tehnologică și culturală. Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, România trebuie să-și creeze structuri academice-magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, conectate puternic cu mediul socio-economic național și internațional.

Astfel, UBB Cluj-Napoca reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar clasamentele internaționale ale universităților o arată ca fiind unul dintre cei mai performanți contributori la cunoaștere din Europa Centrală și de Est. Cu acest profil, UBB a fost invitată și acceptată în GUILD, organizația europeană a unora dintre cele mai relevante universități europene world-class (research-intensive).


UBB va dezvolta o structură academică magnet – Plaforma UBB STEM+: InfoBioNano4Health –, în logica specializării inteligente, care să funcționeze ca o platformă cu posibilitatea de extindere în logica rețelelor (networks) în Cluj-Napoca, Transilvania, România și chiar la nivelul Uniunii Europene (UE).

Platforma va avea un impact benefic, de la nivel local, la nivel internațional

Platforma va fi integrată bidirecțional cu mediul socio-economic clujean, constituind un pol de competitivitate paneuropean, cu impact benefic la nivel local, regional, național și internațional. InfoBioNano4Health reprezintă domeniile în care UBB are avantaje competitive, confirmate prin poziționări excelente în rankingurile internaționale.


„UBB este unul dintre actorii academici din țară capabili nu doar să disemineze eficient cunoșterea generată de alții (prin educație de calitate) și să o utilizeze pragmatic (prin transfer creativ către societate/mediul socio-economic), ci și să genereze cunoaștere de excelență cu avantaje competitive. Așadar, UBB are forța și datoria de a genera un pol academic paneuropean în Cluj-Napoca, concentrându-și resursele academice proprii în logica STEM+ și conectându-le apoi cu alte zone academice și socio-economice (inclusiv în extensiile UBB), a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

„Prin acest proiect, UBB va crea un pol academic cu anvergură paneuropeană focalizat pe InfoBioNano4Health, incluzând și industrii creative, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, a Transilvaniei, a țării și a UE. INFO (tehnologia informației/inteligența artificială-robotică/conectivitate «physical-cyber» – n.r.) este deja un brand pentru UBB, mediul academic clujean și oraș, BIONANO integrează inovativ științele vieții și cele ale naturii din UBB și cu alți actori academici din Cluj-Napoca, iar HEALTH, înțeles în sens larg (incluzând sănătatea mediului), este un alt brand al UBB și al mediului universitar clujean mai general”, afirmă David.


În ceea ce privește capacitatea de integrare și dezvoltare cumulativă a Platformei, rectorul UBB spune că această specializare inteligentă va defini profilul Clujului în anii care vin și trebuie să se coordoneze eficient cu alți poli paneuropeni din România, pentru a oferi țării avantaje competitive în lumea tot mai globalizată. La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că „Primăria este partener și susține proiectele care consolidează avantajul competitiv al Clujului în materie de cercetare, dezvoltare, inovare și IT”.

CITEȘTE ȘI:

Revin studenții la Cluj din toamnă ? Rectorul UBB a oferit răspunsul așteptat de toată lumea

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter