Educație

Bani pentru tehnologizarea lecțiilor la școală. Cu WC-urile cum rămâne? Ministrul Educației răspunde

Internet în toate școlile, table inteligente, laptop pentru fiecare profesor și tablet pentru fiecare elev, astea sunt ultimele anunțuri făcute de reprezentanții învățământului românesc. Însă mii de elevi sunt nevoiți să folosească WC-ul din curtea școlii. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, a venit cu o explicație.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că, începând de anul viitor, s-ar putea ca toate clasele din România să aibă la dispoziție o tablă inteligentă, fiecare elev să aibă câte o tabletă, iar fiecare profesor câte un laptop. Anul trecut, fostul Ministru al Educației, Liviu Pop, anunța că ar vrea ca fiecare școală să aibă internet. Reprezentanții învățământului sunt fixați să pună pe primul loc tehnologia, în timp ce sistemul educațional românesc scoate analfabeți funcționali pe bandă, iar mii de școli au toalete în curte și nu au apă curentă.

Prezentă la o conferință de presă la Cluj, Ecaterina Andronescu a explicat că tablele inteligente și tabletele pentru elevi au scopul de a-i ajuta pe școlari să nu mai care atât de multe cărți și caiete zilnic la școală, fără să menționeze ce măsuri vor fi luate în ceea ce privește școlile care au grupurile sanitare în curte.


„Nu cred că se exclude una pe cealaltă. În acest moment sunt 1.460 de școli care au grupurile sanitare afară, iar majoritatea sunt în județele din Moldova. Dar eu cred că trebuie să tratăm școala și să răspundem foarte exact la întrebarea cu ce mobilăm și ce mobilăm mintea celor școliți acum. În ce situație ne aflăm acum? Gândiți-vă că toți cei școliți sau în proporție covârșitoare, vin de acasă la școală după ce cu degețelele au învățat să folosească tableta. Cum să facem? Să îi aducem la școală și să îi întoarcem numai la creion și la cretă? Cred că în loc să adăugăm noi pe achizițiile anterioare, din educație timpurie, noi fie stagnăm evoluția lor, fie o încetinim foarte mult. Și atunci este nevoie să schimbăm modul în care se predă astăzi în școală. Cum să facem această schimbare? Cea mai ieftină resursă, educațională aș putea să o numesc, este internetul. Ca urmare, din internet noi putem să selecționăm și să adunăm acele informații care să facă lecția mai atractivă, care să folosească mai multe imagini și care să îi permită să se gândească la faptul că el la școală își găsește rostul. Tabla inteligentă este un element de infrastructură educațională extrem de necesar. Toată lumea se plânge că un copil din ciclul primar are un ghiozdan cu multe kilograme. Cum să facem să scădem greutatea manualelor când știm că hârtia are aceeași densitate și vrem sau nu vrem, tot pe acolo ajungem. Tableta poate să reprezinte o asemenea cale”, a spus Ecaterina Andronescu.

 

abonare newsletter